Η μίνι ανταρσία παπανδρεϊκών βουλευτών που κατεστάλη προτού καν εκδηλωθεί, αλλά ήλθε στο φως της δημοσιότητας, προκαλεί έντονους προβληματισμούς στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου σε μια χρονική περίοδο που αναζητεί στηρίγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ....
Είναι γεγονός ότι η «διαρροή» της υποψηφιότητας Πετσάλνικου προκάλεσε αναπάντεχες αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα από «ακραιφνείς» παπανδρεϊκούς βουλευτές. Ορισμένοι εξ αυτών (Φρ. Παρασύρης, Γιάννης Αμοιρίδης, Θανάσης Οικονόμου, Μιχάλης Τζελέπης) επισκέφθηκαν τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Β. Εξαρχο ζητώντας να διαμηνύσει στον κ. Παπανδρέου ότι «δεν περνάει η επιλογή» Πετσάλνικου και εν συνεχεία επισκέφθηκαν τον Ευ. Βενιζέλο ζητώντας του να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες. Ο υπουργός Οικονομικών τούς ευχαρίστησε αλλά τους είπε πως «μόλις μου τηλεφώνησε ο Γ. Παπανδρέου και με ενημέρωσε ότι θα πάει με πρόταση Παπαδήμου».
Αλλη ομάδα προεδρικών βουλευτών (Παντούλας, Μπόλαρης, Βαρβαρίγος, Δριβελέγκας, Ντόλιος, Ζωίδης, Θ. Παπαδόπουλος, Κεγκέρογλου, Βλατής, Βαρδίκος, Τσώνης) συνέταξαν επιστολή την οποία κατέθεσαν στο γραφείο του κ. Εξαρχου, διαμαρτυρόμενοι για την υποψηφιότητα Πετσάλνικου. Η επιστολή δεν φέρει υπογραφές καθώς τους δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι «αποσύρεται» η υποψηφιότητα Πετσάλνικου, ωστόσο οι ίδιοι έλεγαν χθες ότι «ήμασταν 50 και θα μπορούσαμε να είμαστε 100». Το αξιοσημείωτο της επιστολής δεν ήταν μόνο ότι ζητούσαν από τον κ. Παπανδρέου να δώσει λύση στην εμπλοκή με το πρόσωπο του μεταβατικού πρωθυπουργού επιλέγοντας «ισχυρή προσωπικότητα», αλλά ότι στο τέλος της προειδοποιούσαν με παραιτήσεις από το βουλευτικό αξίωμα σε περίπτωση που θα παρέμενε η εκκρεμότητα. «Δεν μας ενδιέφερε το πρόσωπο, αλλά ότι έπρεπε να τελειώνει αυτή η ιστορία», εξηγούσε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας επισημαίνοντας ότι η ιδέα της επιστολής γεννήθηκε μετά το ναυάγιο της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Χθες αργά το βράδυ ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης με ανακοίνωση διευκρίνιζε ότι η πρωτοβουλία «δεν στρεφόταν κατά, ούτε τασσόταν υπέρ συγκεκριμένης υπόδειξης για το πρόσωπο του πρωθυπουργού». Αποκάλυπτε μάλιστα ότι η αγωνία των βουλευτών «εκφράστηκε προς κορυφαία στελέχη του κινήματος (Βενιζέλος, Ρέππας, Χρυσοχοΐδης, Παπουτσής, Σκανδαλίδης, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου), μεταφέρθηκε στα θεσμικά όργανα (γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου) και εστιάστηκε στο κρισιμότατο για τη χώρα ζήτημα της άμεσης επιλογής του πρωθυπουργού».
Κατέληγε τονίζοντας ότι η επιχείρηση διαστρέβλωσης της πρωτοβουλίας τους αφορά και χαρακτηρίζει αυτούς που την επιχειρούν και εξέφραζε την ικανοποίησή τους αφού η πολιτική τους στόχευση ευοδώθηκε.
Χθες πάλι καταγράφηκαν νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ από βουλευτές που δεν έβλεπαν θετικά την πρωθυπουργοποίηση του Λουκά Παπαδήμου και σχολίαζαν ότι «βάζουμε τους τραπεζίτες να μας κυβερνούν».
Το πρώτο αίτημα για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ήλθε από τον Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να κινήσει τις συνταγματικές και καταστατικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα και να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και το κόμμα. Τόνισε όμως ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει με τη στενή αντίληψη των ημερομηνιών, δηλαδή αύριο, οπότε εκπνέει η θητεία του κ. Παπανδρέου, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου