Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2011

Ενεργειακό βαλκανικό «φιλέτο» η Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του πετρελαϊκού ομίλου Shell υπέγραψαν, σήμερα, στο...
Σαράγεβο μνημόνιο κατανόησης, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη ερευνών για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή της κροατο-μουσουλμανικής οντότητας.

Το μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας Νερμίν Νίκσιτς και ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών και στρατηγικής του ομίλου Shell Μάρκους Αντονίνι.

Με το μνημόνιο, η κυβέρνηση της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας υποχρεώνεται να παραχωρήσει στον πετρελαϊκό κολοσσό τα στοιχεία για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν στη διάθεσή τους η Διεύθυνση Γεωλογίας και η εταιρεία Energoinvest.

Πορίσματα προηγούμενων ερευνών που είχαν διεξαχθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, αλλά και έρευνες σε γειτονικές χώρες έδειξαν ρεαλιστική πιθανότητα ύπαρξης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

Εφ’ όσον ο πετρελαϊκός όμιλος επιβεβαιώσει την ύπαρξη κοιτασμάτων, η ερευνητική διαδικασία εξόρυξης θα αρχίσει το 2013 και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων προβλέπεται στις αρχές του 2015.

Ταυτόχρονα, έρευνες για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου άρχισε και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Η σερβο-ρωσική κοινοπραξία «Jadran-naftagas» έχει αναθέσει σε Ρώσους ειδικούς γεωλογικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μπόσανσκα Ποσάβινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου