Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2011

Νότια Κρήτη: Έρευνες για πετρέλαιο είχαν ξαναγίνει "ανεπίσημα"

“Για πολλούς λόγους, δεν αναμένονται γιγαντιαία κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Πιθανώς θα είναι μικρότερα και πιο δύσκολα κοιτάσματα από εκείνα της Κύπρου, και για το λόγο αυτό χρειάζονται πιο ανταγωνιστικά κίνητρα προς τις εταιρείες από τα αντίστοιχα της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Λιβύης”.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ηλίας Κονοφάγος πρώην στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), ειδικός σε θέματα ερευνών κοιτασμάτων.

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι στην ίδια περιοχή έχουν γίνει ήδη σεισμικές έρευνες άνω των 30.000 χιλιομέτρων, οι οποίες όμως πραγματοποιήθηκαν ανεπίσημα, με άδεια της Αιγύπτου, καθώς δεν ήταν καθορισμένη η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας.

Επίσης, όπως είπε, σε άλλη περίπτωση η Λιβύη είχε προκηρύξει διαγωνισμό για έρευνα σε θαλάσσια περιοχή που περιελάμβανε και τη Γαύδο, διαδικασία που σταμάτησε ύστερα από παρέμβαση της Ελλάδας. Για την συγκεκριμένη μάλιστα περιοχή, “προέκυψαν πολύ μεγάλοι στόχοι πιθανών κοιτασμάτων, εξελισσόμενοι προς την περιοχή νότια της Κρήτης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου