Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2011

Μέρκελ - Κάμερον: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε μία ...
προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στον χειρισμό της κρίσης στην ευρωζώνη. Και οι δύο ηγέτες πιέζουν για αποφάσεις που θα σταθεροποιήσουν το ευρώ, όμως διαφωνούν σε διάφορα καίρια ζητήματα.

Δύο από αυτά είναι η υιοθέτηση από την ΕΕ του λεγόμενου "φόρου Tobin", δηλαδή η φορολόγηση των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών, αλλά και η δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση της Ένωσης. Και τα δύο αυτά ζητήματα τα προωθεί το Βερολίνο, αλλά τα απορρίπτει το Λονδίνο.

Μιλώντας, πριν λίγες ημέρες, στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε την αναμόρφωση της ΕΕ, στην κατεύθυνση μίας πιο στενής πολιτικής ένωσης με αυστηρούς κανόνες για τα ελλείμματα και τα χρέη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν μία "νέα Ευρώπη", ολοκληρώνοντας μία "πολιτική ένωση".
Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον πιέζει τις Βρυξέλλες να παραχωρήσουν ορισμένες εξουσίες στη Βρετανία, με το σκεπτικό ότι έτσι υποστηρίζεται η ιδέα της πιο ευέλικτης Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την άφιξη του Βρετανού πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι αν η Ευρώπη είχε ένα σταθερό νόμισμα, και οι 27 χώρες μέλη της θα εντάσσονταν στο ευρώ "νωρίτερα απ' όσο πιστεύουν πολλοί Βρετανοί"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου