Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011

Ν. Ρουμπινί: Το status quo του ευρώ καταρρέει

Σε έκθεση με τίτλο «Τέσσερις επιλογές για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της Ευρωζώνης: Ο αυξανόμενος κίνδυνος μίας ανεξέλεγκτης διάσπασης», η «Κασσάνδρα των αγορών» κ. Nouriel Roubini αναφέρει τις...
τέσσερις πιθανές πολιτικές επιλογές, με τις οποίες η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανισορροπιών.

«Το τελευταίο πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης δεν πρόκειται να επιλύσει τα βασικά προβλήματα της ευρωζώνης και αυτό γιατί προσπαθεί να αντιμετωπίσει ορισμένες, όχι όλες, τις ανισορροπίες όσον αφορά στο χρέος ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και του πυρήνα του ευρώ, ενώ δεν καταπιάνεται με τις σοβαρές ανισορροπίες στις κεφαλαιακές ροές.

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνολική συμφωνία δεν αναγνωρίζει ότι η αποκατάσταση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας αποτελούν τα κλειδιά στην επιτυχία, γιατί καθιστούν τα μειονεκτήματα περισσότερο βιώσιμα και γιατί μειώνουν τις ανισορροπίες στις κεφαλαιακές ροές, όπως τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην πραγματικότητα, οι προτάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για μια πιο βαθιά και μακροχρόνια ύφεση. Κατά συνέπεια, η "δημοσιονομική μηχανική" από μόνη της είναι καταδικασμένη να αποτύχει, όπως έχουν αρχίσει ήδη να καταλαβαίνουν οι αγορές, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου.

Οι ανισορροπίες στο χρέος και στις κεφαλαιακές ροές μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα συνδυασμό δημοσιονομικών εργαλείων. Οι πρώτες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ανάπτυξη, αύξηση της αποταμίευσης, πληθωρισμό/υποτίμηση ή μείωση χρέους. Οι δεύτερες απαιτούν πολιτικές που οδηγούν στην μείωση των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στον προϋπολογισμό και στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου