Τρίτη, Νοεμβρίου 08, 2011

Βρετανία Vs γαλλογερμανικού άξονα για το Tobin tax

“Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. φεύγουν από τις Βρυξέλλες σήμερα, με έναν καυγά για τον φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές να ηχεί στα αυτιά τους”, σχολιάζουν οι...
Financial Times.

“Ο Τζωρτζ Όσμπορν, υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποίησε την υπουργική συνάντηση, ώστε να εκδηλώσει μία επίθεση στην πρόταση, που στηρίζεται από τον γαλλογερμανικό άξονα, καλώντας τους συναδέλφους του να σταματήσουν να σπαταλούν χρόνο σε αυτό το θέμα (Tobin tax)”, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. “Με τις κάμερες να μεταδίδουν τη συζήτηση ζωντανά, ο κ. Όσπορν επέλεξε να παρουσιάσει ένα σόου πολιτικού θεάτρου, το οποίο κυρίως απευθυνόταν στο εσωτερικό ακροατήριο”, τονίζουν με έμφαση οι Financial Times.

“Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι, η πρόταση της Επιτροπής θα καταστρέψει μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από “έναν μεγάλο φόρο στους συνταξιούχους”, γιατί καμία τράπεζα δεν θα πληρώσει”, αναφέρει η εφημερίδα. “Ωστόσο, η πιο προβοκατόρικη τακτική του ήταν το απροσδόκητο κάλεσμα για ψηφοφορία επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο πλευρές, υπέρμαχοι και ενάντιοι του μέτρου, ήθελαν να λυθεί επειγόντως”, συμπληρώνει.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε τα εξής: “Αυτό είναι απλά μία δικαιολογία για να μην κάνουμε τίποτα. Θα περιμένουμε 20 χρόνια πριν κάνουμε κάτι, εάν περιμένουμε από το τελευταίο νησί πάνω στον πλανήτη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου