Σε πρόστιμο που φτάνει σχεδόν τα 140 εκατ. ευρώ καταδίκασε τη γερμανική Ferrostal δικαστήριο του Μονάχου για μίζες σε Έλληνες και Πορτογάλους αξιωματούχους, με τις οποίες η εταιρεία εξασφάλισε επικερδή συμβόλαια για πώληση υποβρυχίων.
Το πρόστιμο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ της εταιρείας και του δικαστηρίου. Στη δίκη καταδικάστηκαν επίσης δύο πρώην ανώτατα στελέχη της εταιρείας, ως υπεύθυνοι για τις συναλλαγές, σε ξεχωριστή καταβολή προστίμων και φυλάκιση με αναστολή.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν αναμενόμενη, σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, καθώς οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε συμβιβασμό που προέβλεπε ήπιες ποινές για τους δύο καταδικασθέντες και την εταιρεία, την στιγμή που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη δίκες σε βάρος σχεδόν 50 άλλων υπόπτων σε σχέση με την υπόθεση Ferrostal.
Οι δύο καταδικασθέντες, οι 73χρονοι σήμερα Γιόχαν-Φρίντριχ Α. και Χανς-Ντίτερ Μ., ανέφεραν πως είχαν επιλέξει συνειδητά να μη λαμβάνουν γνώση σε τίνος το «πορτοφόλι» έφταναν κάθε φορά τα χρήματα, για δική τους προστασία.
Τα χρήματα, ανέφεραν τα δύο στελέχη, μεταβιβάζονταν μέσω ενός κύκλου μεσαζόντων σε αξιωματούχους των δύο χωρών που ήταν υπεύθυνοι για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, σύμφωνα με τους δύο καταδικασθέντες. Ανάμεσα στους «ωφεληθέντες», σύμφωνα τις αναφορές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ήταν και ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.
Σύμφωνα με το Mega, η απόφαση για την Ελλάδα αφορά την προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων το 2000.
Ο ΛΑΟΣ σχολίασε ότι επιβεβαιώθηκε, όπως αναφέρει, η θέση του «ότι η όλη διαδικασία των υποβρυχίων, ήταν στημένη από εκείνους που έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους».
«Καιρός όμως είναι να μάθουμε σε ποιους αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πήγαν τα 21 εκατ. ευρώ μίζα που περιγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου του Μονάχου. Καλούμε τον πρωθυπουργό κ. Λ.Παπαδήμο να ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις από την Καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ» προσθέτει ο ΛΑΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου