Θετικά κρίνει η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ χαρακτηρίζοντας την «πολύ ενδιαφέρουσα» την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε για την σύσταση κρατικών ταμείων για το δημόσιο χρέος χωρών της ΕΕ που ξεπερνάει τον επιτρεπτό από τις Συνθήκες στόχο του 60% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι θα συνέβαλε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρώ.
Υπερθεματίζοντας -και δίνοντας μια γεύση για τις πιέσεις που θα ασκήσει το Βερολίνο στην Σύνοδο Κορυφής- ο εκπρόσωπους του γερμανικού ΥΠΟΙΚ λέει ότι «τα ταμεία θα αποτελούσαν ένα σύμβολο που θα έλεγε: ναι, το έχουμε καταλάβει. Το κρατικό χρέος αποτελεί το βασικό πρόβλημα που πλήττει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη».
Επαναλαμβάνει δε ότι την πεποίθηση του Βερολίνου ότι «η κοινή ευθύνη για το χρέος θα έστελνε αυτή τη στιγμή το λάθος μήνυμα».
«Η Καγκελάριος χαρακτηρίζει την πρόταση για την σύσταση κρατικών ταμείων για το δημόσιο χρέος ως πολύ ενδιαφέρουσα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε πρότεινε την Πέμπτη την σύσταση κρατικών ταμείων για το δημόσιο χρέος χωρών της ΕΕ, που ξεπερνούν το επιτρεπτό από τις Συνθήκες όριο του 60% του ΑΕΠ σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ, ενώ είπε ότι θα καταθέσει την πρόταση αυτή στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
Ο Ζάιμπερτ τόνισε ότι η σύσταση τέτοιων ταμείων θα προσέδιδε μεγαλύτερη διαφάνεια στην πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες με την μείωση του χρέους.
«Αυτό είναι αναμφίβολα ένα μέτρο που θα ήταν κατάλληλο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αγορές», είπε.
Η πρόταση αυτή έχει κοινά χαρακτηριστικά με την ιδέα που πρότεινε «επιτροπή σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης στις 9 Νοεμβρίου για την σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Ανταλλαγή Ομολόγων (European Redemption Pact) με κοινό παθητικό, κάτι ωστόσο που είχε απορρίψει η Γερμανίδα Καγκελάριος με το επιχείρημα ότι προσκρούει στις διατάξεις του συντάγματος.
Αλλά τα ταμεία που προτείνει τώρα ο Σόιμπλε θα είναι κρατικά, κάτι που ξεπερνά τα συνταγματικά κωλύματα ενώ απαντά και στις ανησυχίες των Γερμανών για κολεκτιβοποίηση των χρεών στην Ευρώπη.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινή ευθύνη για το χρέος θα έστελνε αυτή τη στιγμή το λάθος μήνυμα και ότι μόνες τους οι χώρες θα πρέπει να μειώσουνε το χρέος τους στο 60% επί του ΑΕΠ», είπε ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
«Τα ταμεία θα αποτελούσαν ένα σύμβολο που θα έλεγε: ναι, το έχουμε καταλάβει. Το κρατικό χρέος αποτελεί το βασικό πρόβλημα που πλήττει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου