Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσε η παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο έργο τους.
«Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα ως αυτοσκοπό, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ'υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκληματος» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.
Οι υπό παραίτηση εισαγγελείς όταν ερωτήθηκαν από δημοσιογράφους για τις παρεμβάσεις που καταγγέλλουν, παρέπεμψαν στις υποθέσεις που ερευνούν, χωρίς να δώσουν παραπάνω στοιχεία.
«Από το ίδιο το κείμενο της παραίτησής τους προκύπτει σαφώς ότι αναγκάζονται να παραιτηθούν γιατί κάποιοι προφανώς υψηλά ιστάμενοι, ενοχλούντο από την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα με την οποία ασκούσαν τα καθήκοντά τους» αναφέρει η ΝΔ.
«Δεν χρειάζονταν οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων για να αποδειχθεί αυτό που γνωρίζουν οι πάντες και πρώτη απ' όλους η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου: Ότι ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής είναι μία απάτη όσον αφορά το κεφάλαιο που φοροδιαφεύγει νόμιμα και παράνομα, ενώ είναι μία πραγματικότητα όσον αφορά τη φοροεξόντωση της λαϊκής οικογένειας από τη συγκυβέρνηση και απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις» τονίζει ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Ο ΣΥΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία συμπιέζεται αφόρητα αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους να γίνονται παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης με σκοπό να πέσουν στα μαλακά οι μεγάλοι οικονομικοί παραβάτες».
Με επείγουσα ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, φέρνει το θέμα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ζητά να ενημερωθεί για το ποιες υποθέσεις χειρίζονταν ως σήμερα οι παραιτηθέντες εισαγγελείς και αν περιλαμβάνεται σε αυτές η δικαστική διερεύνηση της γνώστης υπόθεσης Καπελέρη που σχετίζεται και με την υποβολή παραίτησης του πρώην γραμματέα του υπουργείου οικονομικών Διομήδη Σπινέλη.
«Η επιστολή παραίτησής τους υποχρεώνει αμέσως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε εξηγήσεις τόσο για τα καταγγελλόμενα όσο και για τις συνθήκες λειτουργίας του νεοσύστατου θεσμού» αναφέρει ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
«Οι παραιτήσεις και οι καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία δεν θα αποκατασταθεί και η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διακίνησης μαύρου χρήματος και της ανομίας δεν θα επιτευχθούν, όταν το έργο των εντεταλμένων εισαγγελικών λειτουργών υπονομεύεται και ακυρώνεται από πολιτικές παρεμβάσεις» αναφέρει η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της.
«Κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να συμβαίνει για να παραιτούνται οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος μετά από μόλις λίγους μήνες λειτουργίας του σημαντικού αυτού θεσμού. Οι πιέσεις των επώνυμων και ανώνυμων μεγαλο-φοροφυγάδων φαίνεται να πιάνουν τόπο. Η τρικομματική κυβέρνηση του κ.Παπαδήμου, αλλά και η ηγεσία της δικαστικής εξουσίας οφείλουν να δώσουν άμεσες εξηγήσεις στους πολίτες που βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται και από την ανοχή ή ακόμα και κάλυψη προς το οικονομικό έγκλημα» αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου