Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2011

Η εποχική γρίπη και πώς να την προλάβετε

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες, αφού επανέρχεται η γρίπη στο ελληνικό έδαφος. Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλη Τιμοσίδη, στην οποία εξετάστηκε η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), των νοσοκομείων όλης της χώρας, για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στην επάρκεια του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.


Τι είναι όμως η εποχική γρίπη και τι συμπτώματα έχει; Η εποχική γρίπη είναι μία ίωση του αναπνευστικού συστήματος που κάθε χρόνο δημιουργεί προβλήματα σε μεγάλο αριθμό ατόμων παγκοσμίως. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, μέσω σταγονιδίων που υπάρχουν στο βήχα ή στο φτέρνισμα. Τα συμπτώματα ξεκινούν με πονοκέφαλο και ένα αίσθημα καταβολής. Ακολουθούν ο υψηλός πυρετός, το ρίγος, ο βήχας τα οποία μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δέκα ημέρες.

Τι μέτρα πρέπει να πάρει ο ασθενής όταν νοσήσει; Τις συμβουλές του μας έδωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Μπεχράκης:

Καταρχήν όταν κάποιος νοσήσει από την εποχική γρίπη, καλό θα είναι να μείνει στο σπίτι για μερικές μέρες.
Στην συνέχεια, οφείλει να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Η παραμονή του σε κλειστούς χώρους, όπως σε καφετέριες, μετρό, ακόμη και στο χώρο εργασίας, θα πρέπει να αποφεύγεται.

"Δεν θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε όταν ο ιός της γρίπης χτυπήσει κάποιο μέλος της οικογένειάς ή ακόμη και εμάς τους ίδιους. Δεν αλλάζει ο τρόπος ζωής μας και ούτε είναι κάτι που είναι ανησυχητικό", επισημαίνει ο κύριος Μπεχράκης. "Οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, που είναι οι ηλικιωμένοι, όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού αλλά και τα μικρά παιδιά, καλό θα ήταν να κάνουν το εμβόλιο, σε συνεννόηση πάντα με τον οικογενειακό τους γιατρό", συμπληρώνει.

Υπάρχουν τρόποι για να προφυλαχτούμε από την εποχική γρίπη; Μία σωστή διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, αλλά και το συχνό πλύσιμο των χεριών, θωρακίζουν τον οργανισμό μας, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο ότι δεν θα αρρωστήσουμε. Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, οι βιταμίνες και τα φάρμακα καλό θα ήταν να αποφεύγονται την στιγμή που ο οργανισμός βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, και μαζί με τις χαμηλές θερμοκρασίες, και η γρίπη κάνει την εμφάνισή της. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου