Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, που όμως ξεκινά ήδη από τα ομηρικά έπη, ο Fouad Ajami, καθηγητής του Hoover Institution του Stanford University των ΗΠΑ για θέματα Ισλαμισμού, ξεκινά ένα εκτενές άρθρο που αφορά στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί ήδη
από τον τίτλο τη λέξη χρέος με μια διττή έννοια: α. το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, ως οικονομικό μέγεθος και β. το χρέος που η Ευρώπη οφείλει ιστορικά και πολιτισμικά στην Ελλάδα, ως ιστορική αναγνώριση.
“Οι Έλληνες ανέκαθεν ζούσαν με αυτή την αίσθηση του αυτοδίκαιου και του ξεχωριστού” γράφει ο Ajami. Ωστόσο, η κρίση που ξέσπασε στη χώρα το 2010 “έκανε πολλούς να παραιτηθούν αυτής της ιδέας” υποστηρίζει. “Η Ελλάδα έγινε ένα ευρωπαϊκό βάρος” συνεχίζει ο αρθρογράφος. Όπως αναφέρεται, “οι πολίτες αρνήθηκαν να πληρώνουν τους φόρους τους προς το κράτος και να δεχτούν διαρθρωτικές αναπροσαρμογές και η οικονομία ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της”, αιτίες που σύμφωνα με το Fouad Ajami οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην επιβάρυνση των Ευρωπαίων πολιτών προκειμένου να διασωθεί η Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου