Κυριακή, Δεκεμβρίου 04, 2011

Ν. Μηταράκης: Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία μαζί με ανάπτυξη

«Βρισκόμαστε σε διασταύρωση και χρειαζόμαστε θεσμικές λύσεις» εκτίμησε στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Κυριακή με Δράση, ο Νότης Μηταράκης, αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ....


Όπως τόνισε χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία, παράλληλα με ανάπτυξη, ωστόσο, σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν έχει τα εργαλεία που θα έπρεπε να είχε ένα ενιαίο νόμισμα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η ΕΚΤ να μην μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές, δεν μπορούμε να μη συζητάμε τα ευρωομόλογα, τα οποία εκτίμησε ότι θα έρθουν πιο γρήγορα στη συζήτηση.

Για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι άνοιξε μία κουβέντα που δεν έπρεπε να υπήρχε.

Για την έξοδο από την κρίση, είπε ότι δεν υπάρχει ο από μηχανής Θεός, αλλά πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά. Υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το κατάλληλο περιβάλλον που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι με 20% ανεργία δεν έχουμε ελπίδα να βγούμε από την κρίση.

Αναφερόμενος στην εφεδρεία είπε ότι η ΝΔ δε διαφωνεί με τη μείωση του Δημοσίου, αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει μία προσαρμογή που θα είχε λιγότερες δευτερογενείς επιπτώσεις στην Οικονομία. Είπε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται περιέχει αδικίες και κατήγγειλε ότι τους τελευταίους 12 μήνες έγιναν 30.000 προσλήψεις.

Για τη ΝΔ είπε ότι δεν υπάρχουν δύο γραμμές στην πολιτική της, στηρίζει την «ειδικού σκοπού» κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρία αυτό να σημαίνει ότι «δίνει συγχωροχάρτι» σε όσα έκαναν οι προηγούμενοι υπουργοί.

Στην ίδια εκπομπή, ο Θεόδωρος Λιανός, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σημείωσε ότι η συζήτηση για το ευρωομόλογο θα καθυστερήσει.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι χαλάει ο «συμβιβασμός μεταξύ δημοκρατίας και καπιταλισμού», ενώ ο χρηματοοικονομικός αναλυτής Διονύσης Λευτάκης σημείωσε ότι το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη καθιστά ανά πάσα στιγμή ρεαλιστικό σενάριο τη διάλυση της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου