Παρασκευή, Δεκεμβρίου 30, 2011

Οι Έλληνες ανοίγουν δρόμους στην Ιατρική

Παγκόσμιας σημασίας ιατρικές ανακαλύψεις που ανακοινώθηκαν από ερευνητές ή επιστημονικές και ελπίζουμε να αλλάξουν τη ζωή μας, αρχής γενομένης το 2012 προέρχονται από Έλληνες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα goodnews.gr, αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες....


-Οι επιστήμονες Κωστούλα Τρουλλινάκη και Νεκτάριος Ταβερναράκης από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη ανακάλυψαν νέο, μη αναμενόμενο μηχανισμό εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων.

Ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και Χάντιγκτον καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική θεραπεία τους.

-Την καλύτερη απάντηση στον Σακχαρώδη Διαβήτη αναμένεται να δώσει το Κέντρο Μεταμόσχευσης Νησιδίων Παγκρέατος, που θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2012. Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης και των επιπλοκών της, υποστηρίζει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

-Ιδρύεται Τράπεζα οστικών μοσχευμάτων στην Ελλάδα. Θα τεθεί σε λειτουργία τέλη Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, θα μπορεί να καλύπτει το 100% των αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων από το 2013.

-Θεραπεία στην Οστεοαρθρίτιδα. Τέλος σε έναν εφιάλτη, κυρίως των γυναικών θα δώσει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και δύο ιδιωτικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Η λύση θα έρθει με τη δημιουργία νανο-αρθροχόνδρου. Το πρόγραμμα είναι πανευρωπαϊκό. Στη χώρα μας υπάρχουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ασθενείς.

-Νίκη υπόσχεται στη μάχη κατά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών. Προτείνει την ελμυελίνη (συνθετικό των λέξεων Ελλάδα και μυελίνη) ως θεραπευτικό εμβόλιο. Η καινοτομία παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό του κέντρου Νοήσις και στόχος είναι η -για πρώτη φορά διεθνώς- κλινική δοκιμή και ανάπτυξη άνοσο-θεραπευτικού εμβολίου.

-Ο Ελληνας καθηγητής του Κέμπριτζ Αντώνης Κουζαρίδης μαζί με την ομάδα του και τον αιματολόγοΓιώργο Γιωτόπουλο εντόπισαν την ουσία ΒΕΤ151 που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα λευχαιμίας MLL σε ποσοστό άνω του 60%. Πιθανή η χρήση της ενάντια και σε άλλες μορφές καρκίνου.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου