Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2011

ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Mία στις τρεις υπηρεσίες συμμορφώθηκαν με τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και διαβίβασαν αναλυτικά στοιχεία είτε για τις οικειοθελείς αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης των υπαλλήλων τους, είτε για την υποχρεωτική ένταξή τους σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας....
H συγκέντρωση των στοιχείων από το υπουργείο γίνεται μετά πολλών εμποδίων , και το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν το80% όσων στοιχείων εστάλησαν ηλεκτρονικά από τους φορείς (4.244 από τις 4929αποχωρήσεις) δεν αφορούσαν στην εργασιακή εφεδρεία και τους εργαζόμενους που υπήχθησαν στο νέο μέτρο, αλλά όσους επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν έχοντας θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα, μπροστά στον κίνδυνο να ενταχθούν στις λίστες εφέδρων. Αίσθηση προκαλεί επίσης ότι ο κύριος όγκος των υπουργείων, ακόμη και το Οικονομικών που θεσμοθέτησε και έθεσε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στα λοιπά υπουργεία και τους φορείς δεν ήταν συνεπές στην καταγραφή των στοιχείων . Το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε στοιχεία μόνο για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Γενικό Χημείο, ενώ μεγάλα υπουργεία όπως το Παιδείας, Υγείας,δεν είχαν διαβιβάσει αριθμούς υπαλλήλων μέχρι χθες. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτύπωσε μόνο τις αποχωρήσεις εργαζομένων από την Διεύθυνση πολιτικού προσωπικού και όχι από τα Επιτελεία. Από τους 325 δήμους, οι 213 ενημέρωσαν ότι 763υπάλληλοι αποχώρησαν. Απ αυτούς, οι 620 παραιτήθηκαν για να συνταξιοδοτηθούν. Βεβαίως, πολυπληθείς δήμοι, όπως ο Δήμος Αθηναίων και περιφέρειες, όπως η Περιφέρεια Αττικής εμφανίστηκαν απρόθυμοι να καταθέσουν στοιχεία. Έτσι, η εικόνα παραμένει θολή, ενώ συνολικά, σε όλο το δημόσιο μόλις 4.929 υπάλληλοι φαίνεται να έχουν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία τους, ήτοι 4244 επέλεξαν την πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι , ένας σημαντικός αριθμός "υποψηφίων" να υπαχθούν στην εφεδρεία δεν τέθηκε τελικώς, αφού, προκειμένου να αποφύγει το καθεστώς της "προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας", έσπευσε να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης.
Επί της ουσίας, μόλις 685, μέχρι στιγμής, πέρασαν στην έξοδο του δημοσίου,και απ αυτούς οι 515 είναι οι πραγματικοί "έφεδροι" που θα αμείβονται για τα επόμενα δύο χρόνια με το 60% του μισθού τους. Οι 170 υπάλληλοι, από τους 685, απολύθηκαν αυτοδίκαια, καθώς είχαν ήδη, συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια, 35ετία, και παρέμεναν για μία ακόμη τριετία στο δημόσιο κάνοντας εφαρμογή των σχετικών ασφαλιστικών διατάξεων. Ο πραγματικός αριθμός των υπαλλήλων που αποχωρούν πάντως, είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα στοιχεία είναι ελλιπή. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία από τους 4.929 υπαλλήλους, οι 1917αποχώρησαν από τα υπουργεία, οι 1170 από τα ΝΠΔΔ, οι 288 από τα δικαστήρια, οι189 από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι 430 από τις περιφέρειες, οι 763 από τους δήμους, οι 133 από τα ΝΠΔΔ των δήμων και οι 39 από τις ανεξάρτητες Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου