Τετάρτη, Δεκεμβρίου 28, 2011

Εχεις λεφτά στην Ελβετία; Δεν θα πάθεις και πολλά...

Ανθρακες θα αποδειχθεί τελικά ο θησαυρός των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Παρά τα όσα έχουν δηλωθεί σε όλους τους τόνους τα ποσά που μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα μας από τα χρήματα που βρίσκονται κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της χώρας των ...
ρολογιών και της σοκολάτας, είναι πολύ μικρά.

Μόνο πραγματικό κέρδος της χώρας μας από τις ρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται θα είναι η φορολόγηση των τόκων με ποσοστό 10% και η απόδοση των χρημάτων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται συστηματικά και έχουν ως βάση τις συμφωνίες που έχει συνάψει η χώρα των Αλπεων με τη Γερμανία και την Αγγλία, φαίνεται να προκύπτουν τα εξής:

Οσοι Ελληνες παραδεχθούν οικειοθελώς ότι είναι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία δεν θα κληθούν να πληρώσουν κανένα απολύτως φόρο, ούτε ένα ευρώ. Απλώς σε περίπτωση που θέλουν στο μέλλον σε αγορά περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα θα υπόκεινται στη διαδικασία του πόθεν έσχες, του να αποδείξουν δηλαδή ότι τα χρήματα αυτά αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο και έχουν φορολογηθεί στη χώρα της απόκτησής τους. Βέβαια, πολλές φορές στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχει δοθεί φορολογική αμνηστία προκειμένου να εισαχθούν κεφάλαια στη χώρα και αυτό κανείς δεν αποκλείει ότι θα γίνει και στο μέλλον. Επιπλέον, κανείς δεν ζητά πόθεν έσχες από όσους παίζουν στο χρηματιστήριο, όσους αγοράζουν ομόλογα κ.λπ.

Σε περίπτωση που οι Ελληνες καταθέτες ή οι διαχειριστές λογαριασμών off shore εταιρειών δηλώσουν στις ελβετικές αρχές ότι δεν επιθυμούν να γνωστοποιηθεί το όνομά τους και το ποσό των χρημάτων στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τότε, σύμφωνα με το σχέδιο, τα χρήματά τους θα υπόκεινται σε εφάπαξ φορολόγηση της τάξης του 30% επί του συνολικού ποσού. Μετά από αυτό ο καταθέτης δεν θα ξαναενοχληθεί για το ποσό αυτό, εκτός βέβαια από την περίπτωση που επιχειρήσει και αυτός να προχωρήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, οπότε θα ισχύει το πόθεν έσχες. Να σημειωθεί ότι αν τα χρήματα αυτά είχαν φορολογηθεί στην Ελλάδα, εφόσον υποθέσουμε ότι αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής, θα είχαν φορολογηθεί με συντελεστή 40%.

Τα παραπάνω αν και προφανώς είναι ένα θετικό βήμα στη ουσία αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και φυσικά πόρρω απέχουν από τις αρχικές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου