Το νέο χαράτσι, που καλούμαστε να πληρώσουμε, ακούει στο όνομα “τεκμήρια”. Ασφαλώς και αυτά ισχύουν από το 2010, πλέον, όμως, γίνονται τόσο πιο αυστηρά, ώστε οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κατακόρυφη αύξηση των φόρων, αφού όλοι οι φορολογούμενοι κινδυνεύουμε να κληθούμε να πληρώσουμε για εισοδήματα, που ουδέποτε αποκτήσαμε....
Το 24h.gr επιχειρεί σήμερα να σας δώσει απαντήσεις για σε βασικά ερωτήματα.
Σε ποια εισοδήματα αφορούν τα νέα τεκμήρια;
Σε αυτά, που αποκτήσαμε φέτος, το 2011, και θα δηλώσουμε την επόμενη χρονιά.
Τα τεκμήρια αυτά σημαίνει πως πρέπει να δικαιολογήσουμε την απόκτηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου;
Όχι. Πρόκειται για τεκμήρια, που αφορούν στη χρήση και συντήρηση των στοιχείων αυτών και όχι στην απόκτησή τους. Πρέπει, δηλαδή, σύμφωνα με την εφορία, να έχουμε υποχρεωτικά συγκεκριμένα εισοδήματα επειδή χρησιμοποιούμε ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο, τα οποία έχουν καθοριστεί αυθαίρετα, ανεξάρτητα αν οι αποδοχές μας μπορεί να μειώθηκαν δραματικά φέτος και αν, πολύ απλά, κάποτε είχαμε απλώς την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουμε κάτι.
Μπορώ να επικαλεστώ εισοδήματα προηγούμενων ετών για να καλύψω το τεκμήριο ενός μικρού ακινήτου;
Ασφαλώς. Το θέμα είναι αν θα έχω εισοδήματα. Δηλαδή, έστω ότι έγγαμος θέλει να αγοράσει ένα σπίτι 100 τ.μ. Δεν θα μπορεί πλέον να επικαλεστεί εισόδημα από προηγούμενη χρήση, γιατί θα το έχει καλύψει κάθε χρόνο με τα τεκμήρια για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι - και να του έχουν μείνει χρήματα - θα πρέπει να λάβει δάνειο για να κάνει οποιαδήποτε αγορά (Δάνειο; Από ποια τράπεζα;).
Ισχύει ότι απαλλάσσομαι από τα τεκμήρια, όταν η διαφορά μεταξύ εισοδήματος και τεκμηρίου είναι ίση ή μικρότερη του 20% του δηλωθέντος εισοδήματος;
Όχι. Έχει καταργηθεί η απαλλαγή. Τι ακριβώς εννοώ;
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ 20.000 ΕΥΡΩ
ΤΕΚΜΗΡΙΑ 22.000 ΕΥΡΩ
ΔΙΑΦΟΡΑ 2.000 (10% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ)
Πλέον, φορολογούμαι και γι αυτό.
Επιβάλλεται τεκμήριο σε όλα τα ακίνητα (αν κάποιος π.χ. έχει στην κατοχή του 4 ακίνητα);
Εξαρτάται από το αν τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούνται. Δηλαδή, εκτός από την πρώτη κατοικία, αν αποδεικνύεται ότι είναι σε αχρηστία, τότε δεν αποτελούν τεκμήριο.
Πώς μπορεί να αποδειχθεί ένα κενό ακίνητο;
Όταν αποδεικνύεται – μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ – ότι δεν έχει καταναλωθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Και αυτό, όμως, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εφόρου.
Αν το ακίνητο το νοικιάζουμε σε τρίτο, είναι τεκμήριο για μας;
Όχι για τον ιδιοκτήτη. Είναι τεκμήριο για τον ενοικιαστή. ΠΡΟΣΟΧΗ ! Όχι το ποσό του ενοικίου, αλλά κανονικά το κόστος χρήσης και συντήρησης, όπως υπολογίζεται και αν το ακίνητο ήταν ιδιόκτητο.
Νεκτάριος Β. Νώτης
24h.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου