Τετάρτη, Δεκεμβρίου 14, 2011

Οι οικονομικές «αντιφάσεις» στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου-Χαν

Συνάντηση με τον Eπίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΕ και μελών της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε:

«Το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχα με τον Επίτροπο κ. Χαν, που τον συνόδευε και ο κ. Ράιχενμπαχ, ο επικεφαλής της ομάδας για την τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα, ήταν η αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής στον οποίο είμαστε αναγκαστικά προσηλωμένοι ως χώρα και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.


Η Ελλάδα αναγκάζεται, λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, να κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, μια προσπάθεια γεμάτη θυσίες, προκειμένου να πετύχει την δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την μη διόγκωση του δημόσιου χρέους, ενώ έχουμε, για τέταρτη χρονιά, συνεχόμενη ύφεση και ενώ η ανεργία αυξάνεται.

Άρα, το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να συνδυαστεί ο κορμός του προγράμματος προσαρμογής με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική πραγματική οικονομία.

Αλλά η ελληνική πραγματική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί εάν δεν αυξηθούν τα επίπεδα ρευστότητας, εάν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, εάν δεν αναδιοργανωθεί και αν δεν σταθεροποιηθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Για αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, τώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, τώρα που πρόκειται να γίνει το περιβόητο PSI –η συμμετοχή των ιδιωτών στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους-, τώρα που πρόκειται να επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να λειτουργήσουν χάριν της εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, οι δραστηριότητες όλων όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή, πρέπει να συγχρονιστούν και πρέπει επίσης να έχουμε ορισμένες, συγκεκριμένες, χειροπιαστές επιτυχίες.

Να ξεμπλοκάρουμε συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία μπορούν να ανακόψουν την ύφεση, μπορούν να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μεγάλα έργα των οδικών αξόνων, γύρω από τα οποία κινούνται πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις και πάρα, πάρα πολλοί εργαζόμενοι, άμεσα ή έμμεσα, στον τομέα αυτό.

Φυσικά αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Έχουμε πλήθος παραδειγμάτων, κυρίως έχουμε το παράδειγμα των προγραμμάτων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα αυτά υποκαθιστούν την έλλειψη που υπάρχει από κεφάλαια στην τραπεζική αγορά. Γιατί μια επιχείρηση που δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, δεν έχει καμία προοπτική να επιβιώσει. Και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν απασχόληση και δίνουν, αν θέλετε την αναγκαία δυναμική στην ελληνική πραγματική οικονομία.

Αυτά ήταν τα μεγάλα θέματα που συζητήσαμε με τον κ. Χαν και τον κ. Ράιχενμπαχ, μαζί με πάρα πολλά τεχνικά ζητήματα, που αφορούν και τον συνδυασμό του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με τα διαρθρωτικά ταμεία.

Γιατί για να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να υπάρχει αγορά, πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον, πρέπει να υπάρχουν ξένα κεφάλαια τα οποία δεν θέλουν απλώς να αγοράσουν ευκαιριακά, αλλά θέλουν να επενδύσουν και να έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα.

Και επειδή πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιούνται, είναι συνδεδεμένα με δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει και με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, πρέπει αυτή την υπεραξία να την διατηρήσουμε, να την ενισχύσουμε, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία και για τον Έλληνα πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου