Η κρισιμότερη σύνοδος για το μέλλον του κοινού νομίσματος της Ευρώπης αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν είναι απαραίτητη μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη» ούτε οι τροποποιήσεις των υφιστάμενων ...
συνθηκών, που πρότειναν Μέρκελ και Σαρκοζί. «Δεν χρειάζονται ούτε δημοψηφίσματα, ούτε επικυρώσεις από τα κοινοβούλια» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο παραπέντε της διήμερης Συνόδου Κορυφής.
«Σκληρότεροι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορούν να υιοθετηθούν, χωρίς αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, μία μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της κρίσιμη Συνόδου Κορυφής.
Γερμανία και Γαλλία πιέζουν για μία νέα ευρωπαική συνθήκη μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, υποστηρίζοντας την έναταξη σε αυτήν σκληρότερων κανόνων που περιλαμβάνουν τον «χρυσό κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ενίσχυση της εξουσίας της Κομισιόν στην αυτόματη επιβολή μέτρων λιτότητας στα κράτη που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια.
Παρίσι και Βερολίνο όχι μόνο πιέζουν ασφυκτικά σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά οι ηγέτες τους δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν χωρίς την αποδοχή όλων, αρκούμενοι σε αυτούς που συμμερίζονται τις απόψεις τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν να στηρίζουν το γαλλογερμανικό σύμφωνο όμως η ομοσπονδιακή τους Τράπεζα δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το ΔΝΤ για να ενισχύσει το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, όπως ξεκαθάρισε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τιμ Γκάιτνερ που θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
Στόχος του αμερικανού υπουργού είναι να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων στην κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Τα πρώτα σχόλια του Τίμοθι Γκάιτνερ χθες, κατά την έναρξη της περιοδείας του στην Ευρώπη, όπου έχει επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, ήταν θετικά.
«Οι εξελίξεις στην Ευρώπη τις τελευταίες λίγες εβδομάδες είναι ενθαρρυντικές», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, αλλά και στα βήμα που γίνονται προς την κατεύθυνση ενός «δημοσιονομικού συμφώνου».
«Αυτό φυσικά θα πάρει χρόνο ... θα χρειαστεί μια πολύ ουσιαστική δέσμευση, καθώς και πολιτική βούληση», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε επισήμανε πως οι ηγέτες της ευρωζώνης «έχουν κάνει τεράστια πρόοδο» και γνωρίζουν πως υπάρχουν «τεράστιες προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής» στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Στόχος, πρόσθεσε, είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Πριν από τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί στο προεδρικό μέγαρο, ο κ. Γκάιτνερ θα συναντηθεί και με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουάν.
Εν αναμονή της συνόδου οι αγορές τηρούν στάση «συγκρατημένης αισιοδοξίας» και παρά την προειδοποίηση της Standard & Poor's για υποβάθμιση του αξιόχρεου όλων των κρατών της ευρωζώνης και του μηχανισμού στήριξης EFSF, κινούνται ανοδικά τόσο οι τιμές των μετοχών όσο και η ισοτιμία του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων.
Άνοδος του ευρώ και των τιμών των μετοχών
Παραμονή της διήμερης Συνόδου Κορυφής, οι αγορές ανακάμπτουν και το ευρώ ανέβηκε στα 1,34 δολάρια από 1,33.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων σκαρφάλωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για ευρωπαϊκή συμφωνία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.
Συγκεκριμένα, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,7% στις 8.722,17 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 1,6% και έκλεισε στις 749,63 μονάδες.
Ανοδικά κινείται και το ευρώ παραμένοντας πάνω από το χαμηλό μίας εβδομάδας στο οποίο υποχώρησε χθες εν μέσω αισιοδοξίας για λήψη αποφασιστικής δράσης από τους Ευρωπαίους με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στις 09:19 (ώρα Ελλάδος), το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχυόταν στα 1,3444 δολάρια - πάνω από το χθεσινό χαμηλό των περίπου 1,3334 δολαρίων. Η ισοτομία δολαρίου / γεν διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα 77,65 γεν.
Οι επενδυτές αναμένουν, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων και ενίσχυση της ρευστότητας των περιφερειακών τραπεζών.
Αυτή η προσδοκία δείχνει να ξεπερνά, προς το παρόν την προειδοποίηση του οίκου S&P, για υποβάθμσιη όλων των κρατών του ευρώ αλλά και του μηχανισμού στήριξης EFSF.
Εξάλλου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η προειδοποίηση του αμερικανικού οίκου μπορεί να αποβεί εποικοδομητική καθώς θα πιέσει στην κατεύθυνση λήψης άμεσων και απαραίτητων μέτρων από τη Σύνοδο Κορυφής για τη διάσωση του κοινού νομίσματος.
Σε όλα αυτά όμως ο επικεφαλής της S&P στην Ευρώπη, Μόριτζ Κράμερ απαντά «Πρόκειται για κρίση που απορρέει από τη διαχείρηση, πρόκειται, ουσιαστικά, για κρίση διοίκησης που απειλεί άμεσα όλη την ευρωζώνη καθώς λαμβάνει συστημικό χαρακτήρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου