Την επιχείρηση της αποτυχημένης απόδρασης των κρατουμένων περιγράφουν με λεπτομέρειες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις μαρτυρίες τους, λέγοντας ότι ο Βλαστός και ο Νικολόπουλος παραδέχθηκαν πως «ήθελαν να αποδράσουν και αφού δεν έγινε δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα και θα τελειώσει το θέμα»...
«Πέστε κάτω», «όλοι κάτω», φώναξε ο διαβόητος βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός μπαίνοντας οπλισμένος στον χώρο του ελεύθερου επισκεπτηρίου των φυλακών του Κορυδαλλού και αιφνιδιάζοντας τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους συγγενείς των κρατουμένων.
Μέσα στα επόμενα λεπτά έκαναν την εμφάνισή τους στον ίδιο χώρο και πέντε κρατούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς κρατώντας στα χέρια τους αυτοσχέδια μαχαίρια και σουβλιά, φωνάζοντας και αυτοί με τη σειρά τους «πέστε κάτω».
Καρέ καρέ μέσα από μαρτυρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, που έζησαν από κοντά την επιχείρηση της αποτυχημένης απόπειρας απόδρασης των κρατουμένων, προκύπτουν όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των σχεδόν έξι ωρών που διήρκεσε το θρίλερ στις φυλακές του Κορυδαλλού.
Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας - Παναγιώτης Βλαστός, Χρήστος Τσάκαλος, Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιώργος Πολύδωρος και Θεόφιλος Μαυρόπουλος - εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού αιχμαλώτισαν και χτύπησαν τον υπαρχιφύλακα του επισκεπτηρίου Γιάννη Τσακίρη.
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. Την κρίσιμη στιγμή εκείνος πρόλαβε να φωνάξει μία μόνο λέξη, «απόδραση», που αποδείχθηκε αρκετή για να θέσει σε συναγερμό τη φυλακή. Οι συνάδελφοί του κινητοποιήθηκαν άμεσα και έκλεισαν τις εξωτερικές πόρτες.
Η κίνησή τους αυτή, με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη απόδραση, είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στον χώρο του επισκεπτηρίου και 24 συγγενείς κρατουμένων.
Ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Θ. Μαυρόπουλος είχε ελεύθερο επισκεπτήριο, δηλαδή οι συγγενείς μπορούν να έρχονται σε επαφή με τον κρατούμενο χωρίς να μεσολαβεί σήτα ή τζάμι σε ειδικό χώρο.
Αντίθετα, όλοι οι άλλοι κρατούμενοι είχαν κανονικό επισκεπτήριο με τους συγγενείς τους υπό τους ειδικούς όρους που ορίζονται από τον κανονισμό της φυλακής, δηλαδή μέσω ειδικού διαχωριστικού που καθιστά απαγορευτική την επαφή και επιτρέπει τη συνομιλία μέσω τηλεφώνου, παραπέμποντας σε σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις αναφορές τους - σύμφωνα με πληροφορίες - λένε ότι ο Π. Βλαστός και ο Μ. Νικολόπουλος παραδέχθηκαν ότι «ήθελαν να αποδράσουν και αφού δεν έγινε δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα και θα τελειώσει το θέμα».
ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ. Ηταν περίπου 8.30 μ.μ. όταν στον χώρο όπου εξελίσσονταν τα γεγονότα μπήκε ο αρχιφύλακας μαζί με τον διευθυντή των φυλακών. Αρχισαν να συνομιλούν με τους κρατουμένους με σκοπό να λήξει ο συναγερμός, ζητώντας τους μάλιστα ως ένδειξη καλής θέλησης να αφήσουν να φύγουν 3-4 άτομα.
Κατά τις μαρτυρίες των ανθρώπων της φυλακής, οι κρατούμενοι δεν έφεραν καμία αντίρρηση και άφησαν να φύγουν τέσσερις γυναίκες. Ζήτησαν μάλιστα να τους επιτρέψουν να δουν από κοντά τον δικηγόρο τους Φραγκίσκο Ραγκούση, καθώς ο Π. Βλαστός και οι κατηγορούμενοι ως μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης έχουν τον ίδιο υπερασπιστή.
Η συνάντηση, η οποία βοήθησε να λήξει άμεσα το θρίλερ της ομηρείας, έγινε γύρω στις 11 προχθές το βράδυ. Ο κ. Ραγκούσης είχε φτάσει από νωρίς στις φυλακές, αλλά δεν είχε επιτραπεί η είσοδός του στον Κορυδαλλό.
Μέσα στα επόμενα είκοσι λεπτά παρουσία του δικηγόρου του ο Βλαστός αφοπλίστηκε παραδίδοντας, σύμφωνα και με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, σε σακούλα το όπλο που είχε μαζί του αφοπλισμένο. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι παραδίδοντας τα αυτοσχέδια μαχαίρια και τα σουβλιά.
Συνολικά, ύστερα από τον ετεροχρονισμένο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι οι κρατούμενοι είχαν στην κατοχή τους ένα πιστόλι Glock, 12 φυσίγγια, έναν γεμιστήρα, τρία τραπεζομάχαιρα, ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι και ένα κινητό τηλέφωνο.
ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ. Ο Π. Βλαστός, ο οποίος δικάζεται για συμμετοχή στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και ο εισαγγελέας έχει ήδη ζητήσει την ενοχή του, στο κείμενο που υπογράφει αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η απόπειρα απόδρασης και η ομηρεία έγιναν ως έμπρακτη εναντίωση στις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα σύγχρονα ελληνικά κολαστήρια των φυλακών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο κείμενο που υπογράφει ο Βλαστός, μιλώντας ουσιαστικά και για λογαριασμό των άλλων κρατουμένων που συμμετείχαν σε όσα έγιναν στον Κορυδαλλό, αναφέρεται: «Σε μας τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς επιβάλλονται ειδικές συνθήκες κράτησης με τον διασκορπισμό μας σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας, δίχως να μπορούμε να έχουμε επικοινωνία μεταξύ μας, καθώς εφαρμόζεται ένα ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης. Το ίδιο ισχύει και για κάποιους άλλους αναρχικούς κρατούμενους που διώκονται για την αντιστασιακή τους δράση. Το όπλο που είχαμε πέρασε με "φούντο" από τον εξωτερικό τοίχο των φυλακών».
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου