Παρασκευή, Δεκεμβρίου 23, 2011

Μύθοι και αλήθειες για την κατάθλιψη

ΜΥΘΟΣ: Η σκληρή δουλειά μπορεί να νικήσει την κατάθλιψη
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κατάθλιψη χτυπά έναν στους έξι ανθρώπους κάποια στιγμή της ζωής τους. Η πολλή δουλειά μπορεί να είναι σημάδι της κλινικής κατάθλιψης και είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι όταν δουλεύει κάποιος πολύ, μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.


ΜΥΘΟΣ: Δεν είναι πραγματική νόσος
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κατάθλιψη είναι μία σοβαρή ιατρική κατάσταση. Τα βιολογικά στοιχεία της ασθένειας φαίνονται στον εγκέφαλο, όταν υπάρχουν ανώμαλα επίπεδα δραστηριότητας. Οι βασικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που φέρουν τα σήματα μεταξύ των νεύρων είναι ανισόρροπες στους καταθλιπτικούς ανθρώπους.

ΜΥΘΟΣ: Στους άντρες η κατάθλιψη είναι ορατή
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένας άντρας με κατάθλιψη είναι δύσκολο να διαγνωσθεί όχι μόνο από τα αγαπημένα του πρόσωπα, αλλά και από τον ίδιο του το γιατρό. Και αυτό επειδή οι άντρες δεν εκφράζουν έντονα τα συναισθήματά τους.

ΜΥΘΟΣ: Η κατάθλιψη χτυπάει συγκεκριμένα άτομα
ΑΛΗΘΕΙΑ: Άτομα κάθε μορφωτικού, πνευματικού και οικονομικού επιπέδου μπορούν να πέσουν θύματα της κατάθλιψης. Η ασθένεια είναι δυο φορές πιο κοινή στις γυναίκες παρά στους άντρες, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες σπεύδουν αμέσως στον γιατρό μόλις εμφανίσουν κάποια συμπτώματα.

ΜΥΘΟΣ: Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη κλαίνε συνεχώς
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κλαίνε και δεν αντιδρούν άσχημα όταν η κατάθλιψη τους χτυπάει την πόρτα. Αν αυτού είναι συναισθηματικά ΄΄κενοί΄΄ και αισθάνονται άχρηστοι.

ΜΥΘΟΣ: Η θετική σκέψη δεν βοηθάει σε τέτοια περίπτωση
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει και μάλιστα παρά πολύ.

ΜΥΘΟΣ: Η άσκηση δεν βοηθάει
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι η έντονη άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της ασθένειας.

ΜΥΘΟΣ: Η κατάθλιψη είναι δύσκολο να θεραπευτεί
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πραγματικότητα είναι άλλη, αφού όσοι άνθρωποι έχουν πάρει τα μέτρα τους νιώθουν με τον καιρό πολύ καλύτερα. Σε μία μεγάλη μελέτη που έγινε, το 70% των ανθρώπων που ακολούθησε θεραπευτική αγωγή είτε με φάρμακα είτε με συχνές επισκέψεις σε ψυχολόγους, είχε άμεσα αποτελέσματα.

24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου