Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2011

Ασπίδα για το πάρκινσον... ο καφές;

Ένας καφές την ημέρα το πάρκινσον το κάνει πέρα. Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν τις προστατευτικές ενέργειες του καφέ, ενάντια στις ασθένειες του εγκεφάλου, ειδικά του Πάρκινσον.

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα γονίδιά μας, λένε οι επιστήμονες. Τελευταία, μία ομάδα αμερικανών ερευνητών επιδίωξε να προσδιορίσει τα γονίδια που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τα αποτελέσματα της καφεΐνης στο πάρκινσον. Διαπιστώθηκε, πως οι συμμετέχοντες που έφεραν τους τύπους συγκεκριμένων γονιδίων με την ονομασία GRIN2A, λάμβαναν περισσότερα οφέλη από την καφεΐνη ενάντια στην νόσο.


Όσοι έπιναν μάλιστα σε συχνή ποσότητα καφέ με τον τύπο του γονιδίου GRIN2A είχαν ένα 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του πάρκινσον, και εκείνοι που είχαν τους δύο τύπους του γονιδίου είχαν 59% χαμηλότερο κίνδυνο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όποιος πίνει πολύ καφέ δεν κινδυνεύει από τη νόσο, αφού αυτό εξαρτάται από τα γονίδια μας.

Επιπλέον ο καφές μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, μία μελέτη του 2009 έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν 3 με 5 φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σε σχέση με εκείνους που έπιναν περιστασιακά καφέ.

Και ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ελπιδοφόρα, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι δεν πίνουν καφέ θα πρέπει να αρχίσουν να πίνουν. Η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης εξάλλου μπορεί να έχει ποικίλες αρνητικές παρενέργειες, όπως αϋπνία, στομαχικές διαταραχές, πανικούς. Είναι λοιπόν σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου