Eρχονται ερευνητές να υποστηρίξουν ότι και πάλι μέσω ενός προγράμματος αναγνώρισης προσώπου, θα είναι σε θέση να εντοπίζουν συγγενείς συγκρίνοντας φωτογραφίες....
Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang -πάλι- στη Σιγκαμπούρη, «εκπαίδευσαν» και αυτοί, ένα κατάλληλο λογισμικό ώστε να εντοπίζουν τις συσχετίσεις μεταξύ διάσημων γονιών και των παιδιών τους. Στην άλλη άκρη του κόσμου, όμως, ανακαλύφθηκε ένας τρόπος να βελτιωθεί η προηγούμενη διαδικασία, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell στην Ithaca της Νέας Υόρκης, περιορίζοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου που δίνουν τις μεγαλύτερες ενδείξεις συγγένειας.
Αποδεικνύεται ότι έχουμε την αίσθηση ότι συγγενεύουμε με κάποιον λόγω κάποιων χαρακτηριστικών, όπως το περίγραμμα του προσώπου και το χρώμα των ματιών. Ο επικεφαλής της έρευνας Jiwen Lu από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης χρησιμοποίησε 320 ζεύγη φωτογραφιών διάσημου γονέα-παιδιού, τόσο σωστών, όσο και λανθασμένων, για να διδάξει έναν υπολογιστή να διαχωρίζει τα χαρακτηριστικά εκείνα και να μπορεί πλέον να καθορίζει ποιοι πιθανόν να αποτελούν πραγματικούς συγγενείς.
Σε μια δοκιμή 160 ζεύγων το μηχάνημα κατάφερε να εντοπίσει με επιτυχία 68% τα σωστά ζευγάρια. Το σύστημα είναι τόσο εξελιγμένο, που είναι ικανό να αντισταθμίζει παράγοντες όπως κακό φωτισμό και διαφορές στην έκφραση. Το σύστημα μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στην μέθοδο που ανάπτυξε ο Ruogu Fang του πανεπιστήμιου Cornell, η οποία διαχωρίζει τα χαρακτηριστικά εκείνα του προσώπου τα οποία είναι πιθανό να υποδείξουν την συγγένεια μεταξύ ανθρώπων.
Η ομάδα του αποφάσισε πως υπάρχουν 22 «μαρτυριάρικα» χαρακτηριστικά του προσώπου. Έπειτα και αυτό πέρασε ένα στάδιο εκμάθησης 150 ζευγαριών φωτογραφιών, για να καταφέρει να αποφανθεί για την συγγένεια. Τελικά από τις παρατηρήσεις κατέληξαν ότι τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά για την αναγνώριση συγγένειας είναι το χρώμα ματιών, το χρώμα δέρματος και η απόσταση ανάμεσα στη μύτη και το στόμα και τη μύτη και τα μάτια.
Ο αλγόριθμος τους σκόραρε 71% ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές, σε σχέση με ένα μέσο όρο 67% που πετυχαίνουν οι άνθρωποι.
proho.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου