Η βιταμίνη D μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι είναι ωφέλιμη για την οστική υγεία, ενώ η ανεπάρκειά της, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, είχε συνδεθεί με την αύξηση των πιθανοτήτων θανάτου από καρδιακά προβλήματα.
Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, έδειξε ότι η κατανάλωση της βιταμίνης D δεν μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο ή από κάποια πάθηση της καρδιάς.
“Η βιταμίνη D, μελετάται ως προς την πρόληψη της καρδιακής νόσου και του καρκίνου, αλλά τα ευρήματα μέχρι στιγμής των μελετών είναι αδύναμα”, αναφέρει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Άμπερτιν στην Αγγλία, Άλισον Αβενελ.
5.300 άτομα που είχαν υποστεί οστικό κάταγμα, ηλικίας άνω των 70 ετών πήραν μέρος στην έρευνα.
Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, όπου η μία πήρε 800IU βιταμίνης D σε καθημερινή βάση, η δεύτερη πήρε 1.000mg ασβεστίου, η τρίτη πήρε και τα δύο συμπληρώματα ενώ η τέταρτη πήρε δισκία που έμοιαζαν με συμπληρώματα βιταμινών. Για δύο ολόκληρα χρόνια τα άτομα έπαιρναν σε καθημερινή βάση τα χάπια τους ενώ η μελέτη κράτησε για 3 χρόνια.
32 άτομα από την πρώτη ομάδα απεβίωσαν και 33 από την ομάδα ελέγχου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν υπήρξε διαφορά ως προς τους θανάτους από καρκίνο ή καρδιακή ασθένεια, ενώ η λήψη ασβεστίου φαίνεται ότι δεν βοήθησε πουθενά.
50 μελέτες που έχουν γίνει τελευταία για την βιταμίνη D, δεν ανέδειξε κάποια θετική επίδραση για το ρόλο που μπορεί να παίζει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου