Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2011

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για PSI τονίζει ο Ευ.Βενιζέλος

H Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


«Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Το πιστεύω αυτό γιατί έχω την προσωπική εικόνα των διαπραγματεύσεων και ξέρω ότι αυτό είναι εφικτό εφόσον οι εταίροι μας σεβαστούν την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, που επιβεβαιώθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», είπε ο κ. Βενιζέλος στην εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (Ο.Κ.Ε) με θέμα: «από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι κορυφαία εθνική προτεραιότητα, τονίζοντας ότι «το πραγματικό κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ θα ήταν η διάλυση του κοινωνικού ιστού».

«Η προσπάθεια διάσωσης της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και ζήτησε να υπάρξει «συστράτευση τώρα» καθώς «στις 16 Ιανουαρίου αρχίζει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα».

«Η Ελλάδα κλήθηκε να απαντήσει σε δύσκολα διλήμματα τα οποία τέθηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Το βασικό δίλημμα είναι «αν θα παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ με μεγάλο κόστος, με ρυθμό ύφεσης που δεν συνηθίζεται σε ειρηνικές περιόδους και δραματική αύξηση της ανεργίας».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ότι «η έξοδος από το ευρώ σημαίνει πτώχευση, δραστική μείωση περιουσιών και εισοδημάτων, καθώς και συνέπειες για το κοινωνικό, το οικονομικό και ενδεχομένως για το πολιτειακό σύστημα».

«Είναι θαύμα το πώς καταφέραμε να πετύχουμε αυτά που πετύχαμε σε δημοσιονομικό επίπεδο», ανέφερε, συνδέοντας την δημοσιονομική προσπάθεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012 με την ύφεση που δυσκολεύει κατά πολύ την προσπάθεια αυτή.

«Η χώρα ταπεινώνεται, υπάρχει πρόβλημα διεθνούς υπερηφάνειας της χώρας» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και αναφέρθηκε σε εθνικά στερεότυπα που προσβάλλουν τους Έλληνες.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για έλλειμμα πειστικών και εφαρμόσιμων αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «αυτοπροστασία», όπως είπε, της ευρωζώνης.

«Οι πολίτες αναρωτιούνται αν οι θυσίες αυτές αξίζουν το κόπο αφού δεν γνωρίζουμε αν η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει το κοινό νόμισμα και να δώσουν ουσιαστική απάντηση στις αγορές οι οποίες επιτίθενται όπου διαπιστώνουν θεσμικό κενό» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και υποστήριξε, ότι το θεσμικό και πολιτικό έλλειμμα το οποίο υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη είναι πιο επικίνδυνο από το οικονομικό.

Τα αναγκαία βήματα για την αποκατάσταση

O ίδιος ξεχώρισε τέσσερα αναγκαία βήματα προκειμένου όπως ανέφερε «να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης» με τους πολίτες αλλά και τις αγορές.

«Πρώτο βήμα: Να διαμορφώσουμε ένα εθνικό πρόγραμμα επιστροφής των καταθέσεων. Δεύτερο βήμα: μένουμε στην Ελλάδα. Τρίτο βήμα: να απευθυνθούμε στη μεσαία τάξη και να την πείσουμε ότι υπάρχει και θα υπάρχει. Τέταρτο βήμα: να πείσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει μοναδικό και εγκαταλειμμένο θύμα της κρίσης» τόνισε ο υπουργός.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από την αντίληψη ότι μοχλός ανάπτυξης είναι το κράτος» πρόσθεσε.

Σε ειδική αναφορά στο τραπεζικό σύστημα και στην εκροή καταθέσεων ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε με έμφαση ότι «ο κάθε καταθέτης μπορεί να είναι βέβαιος ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές» και ζήτησε να διαμορφωθεί «ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στη χώρα».

Αναφερθείς στο νέο φορολογικό σύστημα, η δημιουργία του οποίου αποτέλεσε δέσμευση του κ. Βενιζέλου με την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε πως «το Eθνικό Φορολογικό Σύστημα μπορεί να μετατραπεί στο μηχανισμό αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι νέο φορολογικό δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν συμφωνήσουν και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Θα μπορούσαν όλα να είναι αλλιώς;

Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε, τέλος, αν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η σημερινή συγκυρία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Απαντώντας σημείωσε ότι θα μπορούσε να είχε ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδρομή αν οι εταίροι μας είχαν αποφασίσει να μας στηρίξουν με δανειακή βοήθεια «πολύ μεγαλύτερου ύψους και πολύ μεγαλύτερης διάρκειας» από αυτήν που αποφάσισαν τόσο το 2010, όσο και στις 26 Οκτωβρίου του 2011.

Έθιξε όμως και το θέμα της πολιτικής συναίνεσης που άργησε πολύ να επιτευχθεί, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά για τη χώρα αν είχαμε, όπως είπε, προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης από την αρχή και «αν το ζήτημα της μείωσης του χρέους είχε ωριμάσει στους εταίρους μας από την αρχή».

«Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή αν η κοινωνία των πολιτών ήταν ανοιχτή στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών από την αρχή. Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή αν η χώρα διέθετε ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα από την αρχή», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου