Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2012

Κλειδώνουν όλα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου...

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Συντελέστηκε το απαιτούμενο βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την κινητοποίηση των δυνάμεων που χρειάζονται για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η πρόταση για το PSI θα διατυπωθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου

Την «απόλυτη συμφωνία» για...


τον επιδιωκόμενο τριπλό στόχο, το «κούρεμα» του χρέους, τη νέα-μαμούθ δανειακή σύμβαση και το νέο οικονομικό πρόγραμμα επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας πια σαφές χρονοδιάγραμμα για το «κλείδωμα» τη 13η Φεβρουαρίου.

Η «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε τη σκληρή προετοιμασία του περασμένου τουλάχιστον Σαββατοκύριακου και τις τηλεφωνικές επαφές με τους «πρωταγωνιστές» της προ των πυλών συμφωνίας, κατ' αρχάς για το PSI.

Η συνεδρίαση του Eurogroup φαίνεται ότι ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη διάσωση της χώρας, δηλαδή την παραμονή στο ευρώ, με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση του πρωτόγνωρου εγχειρήματος επί ευρωπαϊκού... εδάφους.
Κλειδώνουν όλα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου

Το επόμενο βήμα σταθεροποίησης της διαφαινόμενης απόφασης αφορά στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 του μηνός, όπου οι ισχυροί της Ευρώπης καλούνται να «σφραγίσουν» σειρά επιλογών που δεν προέκυψαν χωρίς ειδική και λεπτομερή επεξεργασία.

Με βάση πάντα τη λήξη των ελληνικών ομολόγων συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες ο ειδικότερος στόχος για την επίσημη προσφορά του PSI να «ταυτιστεί» με τη 13η Φεβρουαρίου και να «κινηθεί» στις «ράγες» της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου (επί κυβέρνησης Παπανδρέου). Μέχρι τότε όλα τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup, με διαδοχικές, αν χρειαστεί, συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Είναι βέβαια προφανές ότι δεν ήταν η χθεσινή συνεδρίαση ο καταλύτης για την ανάδειξη των νέων υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών της χώρας. Εγκυρες πληροφορίες (όπως είχε ήδη γράψει από χθες το «Εθνος») αναφέρουν ότι το τοπίο (και πριν από το χθεσινό Eurogroup) είχε διαμορφωθεί από την «ένδειξη» για το σαφές «πάντρεμα» του «κουρέματος» του χρέους, του νέου δανείου και των νέων μέτρων.

Δέσμευση
Για την ακρίβεια είχε διαμηνυθεί στην κυβέρνηση Παπαδήμου ότι όλα ήταν εκ των προτέρων απολύτως συνδεδεμένα, αναμένοντας την κεντρική σφραγίδα δέσμευσης για την «επόμενη μέρα». Υπάρχουν και θα επικαιροποιηθούν προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση του PSI.

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο διά του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου θα σχεδιάσει τον κορμό του νέου οικονομικού προγράμματος, αφού ολοκληρωθεί ο τελευταίος κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Το αυτονόητο συμπέρασμα «ακούει» επίσης στη δέσμευση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου (και δη του ΠΑΣΟΚ και της ισχυρής δημοσκοπικά ΝΔ) ότι θα στηρίξουν εμπράκτως τη συμφωνία στο σύνολό της. Μια συμφωνία που δεν σταματά αυτόματα στις εθνικές εκλογές, αλλά συνεχίζεται με την ίδια ισχύ...

ΠΡΟϋΠΟΘΕΣΗ
Υπογραφές και από τους τρεις

Την υπογραφή των τριών πολιτικών αρχηγών, των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη, «απαιτούν» οι δανειστές για το «τρίπτυχο» της συμφωνίας που παραπέμπει σε δεσμεύσεις όχι μόνο για την προεκλογική, αλλά και τη μετεκλογική περίοδο. Και συγκεκριμένα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, από την ώρα του σχηματισμού της μετεκλογικής κυβέρνησης μέχρι τον... πυρήνα του σχεδιασμού της. Η τρόικα πολύ απλά θέλει να εξασφαλίσει πολιτικές «επιταγές» για τη μετεκλογική περίοδο, ώστε να απομακρύνει εκ των προτέρων τους κινδύνους της έκρηξης μιας «βόμβας» στην περιφέρεια του ευρώ...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Το σκληρό πακέτο που επιδιώκει η τρόικα

Τη λήψη σκληρής δέσμης μέτρων, η υιοθέτηση της οποίας θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης, ζητά η τρόικα προκειμένου να ανάψει το... πράσινο φως για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στις μέχρι τώρα επαφές τους με κυβερνητικά στελέχη οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίζονται απόλυτοι ότι πρέπει να υλοποιηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μερικές εκ των οποίων προβλέπονταν στο υφιστάμενο πρόγραμμα αλλά παραμένουν ακόμη κενό γράμμα.

Συγκεκριμένα η τρόικα ζητά:

«Ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων με το νέο νομοθετικό πλαίσιο να υπερψηφίζεται από την παρούσα Βουλή.
Μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται αφενός στην κατάργηση ή τον περιορισμό του 13ου και του 14ου μισθού και αφετέρου στην κατάργηση των ωριμάνσεων.
Περιστολή των αποδοχών και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι πρόσθετες παροχές των εργαζομένων σε εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ αλλά και τις τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο, ενώ ασκούνται πιέσεις για αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας. Επίσης θα υλοποιηθεί «κούρεμα» της τάξης του 20% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια.
Κλείσιμο φορέων της γενικής κυβέρνησης, κατά κύριο λόγο νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και δημοτικών επιχειρήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές η τρόικα δεν δέχεται να υπάρξουν μετατάξεις αλλά απολύσεις προσωπικού που μπορεί να ξεπεράσουν και τις 8.000.
Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με πωλήσεις ακίνητης περιουσίας και μεγάλων εισηγμένων εταιρειών.
Λήψη πρόσθετων μέτρων για το τρέχον έτος περί τα 2 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι αστοχίες του περυσινού προϋπολογισμού.

Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου