Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο οικονομικό πρόγραμμα τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Σε «θετικό κλίμα συναίνεσης», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ολοκληρώθηκε η πολύωρη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με κορυφαίους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Κατά τις ίδιες πηγές στο τραπέζι της σύσκεψης τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συνετάγη από εκπροσώπους της και ειδικότερα όλες οι πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος, καθώς και ο τρόπος κάλυψης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, επεσήμανε στους υπουργούς τη μεγάλη πίεση χρόνου που υπάρχει για να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και πώς κρίνεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Έγινε ακόμη γνωστό ότι το εν λόγω σημείωμα με τις απαιτήσεις των πιστωτών για τη χρηματοδότηση της χώρας έχει δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και στους εμπλεκόμενους υπουργούς. Τονίστηκε επίσης ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Το «άνοιγμα» του 2011, ύψους 2 δισ., αποφασίστηκε να καλυφτεί από περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη και από κονδύλια που αφορούν τους εξοπλισμούς, τομείς για τους οποίους εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια.
Όσον αφορά τα εργασιακά και τη μείωση του μισθολογικού κόστους, που απαιτεί πιεστικά η τρόικα, έγινε εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση, κατά την διάρκεια της οποίας ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, ανέλυσε με στοιχεία όλα τα δυνατά σενάρια.
Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν μετά την σύσκεψη ότι στην αυριανή συνάντησή του με την τρόικα ο κ. Κουτρουμάνης, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που δεν αποδέχθηκαν να παραστούν, θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός ούτε ο 13ος και ο 14ος, με βάση την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να αντιπροτείνει στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας καθώς παρατηρούνται μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Εκτιμάται δε ότι με τον τρόπο αυτό και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η συνολική μείωση θα ανέλθει στο 10%.
Συζήτηση έγινε επίσης και για το τι πρέπει να γίνει με το θέμα των επικουρικών συντάξεων για το οποίο ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι απαιτούνται τα επόμενα τρία χρόνια 650 εκατ. ευρώ για να μην περικοπούν.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Ρέππας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μάκης Βορίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παπουτσής και ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Ζαννιάς.
Συνάντηση Παπαδήμου - Νταλάρα
Στη συνέχεια ο κ. Παπαδήμος δέχθηκε τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα. . Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί σήμερα σε νομικό και τεχνικό επίπεδο.
Για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών της για την απομείωση του ελληνικού χρέους έκανε λόγο το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) μετά τη συνάντηση Νταλάρα – Παπαδήμου. «Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε νομικά και τεχνικά ζητήματα και πραγματοποιήθηκε κάποια πρόοδος», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου σημειώνεται ότι «οι εργασίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή (σήμερα)».
Εξάλλου, σήμερα το βράδυ ή το Σάββατο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου