Τις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχουν τώρα πρώτο θέμα στην ατζέντα τους οι εκπρόσωποι της τρόικας. Επιστρέφουν την ερχόμενη Δευτέρα. Το σενάριο που εξετάζεται είναι κατάργηση του 14ου μισθού και ενσωμάτωση του δώρου των Χριστουγέννων στις τακτικές αποδοχές
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από την τρόικα για μείωση μισθών και κατάργηση των δώρων, με την κυβέρνηση να καλείται να δώσει λύση σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει κατάργηση του 14ου μισθού (με παράλληλη ενσωμάτωση του 13ου μισθού στις μηνιαίες αποδοχές) και «πάγωμα» των αυξήσεων και των ωριμάνσεων για μία τριετία.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στη χώρα μας στις 16 του μήνα και ως πρώτο θέμα στην ατζέντα θα έχουν τους μισθούς. Με e-mail-φωτιά έχουν ζητήσει τη μείωση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, το πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων (τριετίες) και τη μείωση των εισφορών.
Η εβδομάδα αυτή θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις, καθώς θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα θα υπάρξει άτυπη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ αύριο συνεδριάζει η ολομέλεια της ΓΣΕΕ για να εκτιμήσει τα δεδομένα.
Κόκκινη γραμμή στην κατάργηση των δώρων και του κατώτατου μισθού βάζουν τα συνδικάτα
Κόκκινη γραμμή στην κατάργηση των δώρων και του κατώτατου μισθού βάζουν τα συνδικάτα
Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και, μεταξύ άλλων, αναμένεται να δει τον ΣΕΛΠΕ και τον ΣΕΤΕ (τουριστικά επαγγέλματα).
Σε περίπτωση που οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία, και με δεδομένες τις πιέσεις της τρόικας, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα δοθεί το καλοκαίρι η αύξηση που προέβλεπε η εθνική συλλογική σύμβαση και δεν θα καταβληθούν οι ωριμάνσεις (δηλαδή οι τριετίες).
Ο 14ος μισθός θυσία στον βωμό της τρόικας
Οσον αφορά τον 13ο και τον 14ο μισθό, αναζητείται συμβιβαστική λύση, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάργησή τους αλλά και να ικανοποιηθούν σε έναν βαθμό οι απαιτήσεις της τρόικας. Μια τέτοια ρύθμιση θεωρείται δεδομένο πως δεν θα έχει τη συναίνεση της ΓΣΕΕ και επομένως θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.
«Αντάλλαγμα»
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η ενσωμάτωση μόνο του ενός μισθού -του 13ου- στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων και η κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων. Το «αντάλλαγμα» για ένα τέτοιο μέτρο θα είναι η... σωτηρία του κατώτερου μισθού, που σήμερα διαμορφώνεται στα 751 ευρώ.
Σημειώνεται πως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών είναι διατεθειμένος να... ανοίξουν όλα τα εργασιακά θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο δεν αναμένεται να θέσει θέμα 13ου και 14ου μισθού, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως με το σχετικό αίτημα της τρόικας διαφωνούν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Ενσωμάτωση
Οι έμποροι λένε πως αν η τρόικα επιμείνει, τότε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα θερινής αδείας θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στους μισθούς. Στο θέμα των αυξήσεων και ωριμάνσεων ο ΣΕΒ φέρεται να θέτει ζήτημα μείωσης ή και κατάργησης. Αποψη των βιομηχάνων είναι πως οι μισθοί θα έπρεπε να συνδέονται με την παραγωγικότητα. Οι ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ θέλουν τριετές «πάγωμα».
Σύμφωνοι είναι όλοι οι εργοδότες με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αρκεί να αντικατασταθεί με ένα τέλος αναπλήρωσης των εσόδων που θα χαθούν. Για το θέμα της μείωσης των εισφορών -υπό τον όρο πως θα καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων- αναμένεται να υπάρξει συναίνεση και του συνδικαλιστικού κινήματος.
Πάντως τα όποια μέτρα ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο, θα συνδυαστούν με «κίνητρα» για τους συνεπείς εργοδότες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η εφαρμογή της κάρτας εργασίας (όπου θα καταγράφεται το ωράριο των εργαζομένων), η εφαρμογή της πληρωμής μέσω τραπεζών κ.ά.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε ελεύθερη πτώση τα έσοδα των Ταμείων
Τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία θα δώσει τυχόν «υιοθέτηση» των προτάσεων της τρόικας για τους μισθούς. Οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα από τη μείωση του κατώτερου μισθού, την κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας και το «πάγωμα» των ωριμάνσεων θα άγγιζαν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ουσιαστικά μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε οικονομικό αδιέξοδο τα ασφαλιστικά ταμεία και επομένως θα έπρεπε να μειωθούν εκ νέου οι καταβαλλόμενες συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού θα είχε ως αποτέλεσμα τα Ταμεία να χάσουν 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή, μία μείωση κατά 10% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργούσε νέα «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό σύστημα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται πως ήδη τα Ταμεία έχουν δει τα έσοδά τους να ακολουθούν κατηφορική πορεία λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2011 το ασφαλιστικό σύστημα έχασε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών (που οδηγεί και σε μείωση εισφορών). Τη φετινή χρονιά οι απώλειες των Ταμείων λόγω της κρίσης αναμένεται να κυμαίνονται από 5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως και η σχεδιαζόμενη μείωση των εισφορών ?που ζητούν τρόικα και εργοδότες- θα οδηγήσει σε νέα απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τον σκοπό αυτόν αναζητούνται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος.
Συναντήσεις
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών για το θέμα, ενώ στο τέλος αυτής της εβδομάδας διοργανώνεται ημερίδα για τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα σενάρια που εξετάζονται είναι η σύνδεση των εισφορών με τον τζίρο αλλά και η «μεταφορά» ενός τμήματος των εσόδων από τους φόρους για τη στήριξη των ασφαλιστικών φορέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου