Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2012

Στις 9 Φεβρουαρίου κρίνεται η παραμονή των Πεπόνη, Μουζακίτη

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος παρέχει εμμέσως πλην σαφώς πλήρη κάλυψη στον Γρηγόρη Πεπόνη σχετικά με το αίτημά του να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για το έλλειμμα που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ.


Η παραμονή ή όχι του Γρηγόρη Πεπόνη και του Σπύρου Μουζακίτη στις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων θα κριθεί στις 9 Φεβρουαρίου 2012 στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου.

Από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του ΑΔΣ, Ρένα Ασημακοπούλου, προσδιορίστηκε η ημερομηνία συζήτησης του ερωτήματος, όπως λέγεται, του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για το εάν θα γίνουν αποδεκτές ή όχι οι παραιτήσεις (αιτήσεις αντικατάστασης) που έχουν υποβάλλει οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς.

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Κολιοκώστας ορίστηκε από την κ. Ασημακοπούλου εισηγητής στο 15μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που θα κρίνει την παραμονή ή όχι των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη στις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων.

Να σημειωθεί ότι στο ΑΔΣ συμμετέχει από το νόμο και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Κάλυψη Πεπόνη από την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) θεωρεί πως ορισμένοι πολιτικοί δεν επιθυμούν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όπως επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της, με αφορμή τις δηλώσεις πολιτικών σχετικά με το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για το έλλειμμα που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ, επικαλούμενος το γεγονός πως η έρευνά του προσέκρουσε σε πολιτικά πρόσωπα.

Η Ένωση, με την ανακοίνωσή της, παρέχει εμμέσως πλην σαφώς πλήρη κάλυψη στον κ. Πεπόνη για την ενέργειά του να ζητήσει να διαβιβαστεί στη Βουλή η επίμαχη δικογραφία. Ειδικότερα, η ΕΕΕ αναφέρει: «Το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών» εμποδίζουν τη δικαστική αρχή να ελέγξει την ουσιαστική και νομική βασιμότητα υποθέσεων, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Αντίθετα, υποχρεώνεται αμελλητί να διαβιβάσει τις σχετικές δικογραφίες στη Βουλή».

Η υποχρέωση αυτή, συνεχίζουν οι εισαγγελείς, «είναι γνωστή στα πολιτικά πρόσωπα που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, και όλα αυτά όταν μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν για υπόθεση με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είχαν επικρίνει τη δικαστική αρχή διότι δεν διαβίβασε την ανωτέρω υπόθεση αμελλητί στη Βουλή».

Κατόπιν αυτών, επισημαίνει η Ένωση, «διερωτώμεθα αν ο όρος «αμελλητί» χρησιμοποιείται επιλεκτικά και αναλόγως με τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη ή τις επαπειλούμενες πολιτικές ζημίες».

Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς υπογραμμίζουν: «Η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών να τοποθετήσουν τη Δικαιοσύνη στο κέντρο μιας πολιτικής διελκυστίνδας δεικνύει ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη». Και καταλήγει η ΕΕΕ: «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην τήρηση των συνταγματικών διατάξεων και της κείμενης νομοθεσίας, ανεξάρτητα από τα πολιτικά ή άλλα συμφέροντα που συγκρούονται».

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη δικογραφία δεν έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, αλλά βρίσκεται στα χέρια του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαου Παντελή, ο οποίος τη μελετά προκειμένου να αποφασίσει για την «τύχη» της.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου