Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2012

Το κούρεμα της ΕΚΤ και γιατί θέλουν να κόψουν τις επικουρικές…

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Γερμανία και ΔΝΤ συνεχίζουν να πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις για το «κούρεμα», ενώ είναι σαφές ότι με τον πλαίσιο που μεθοδεύουν, δεν προκύπτει λύση: Ούτε το χρέος μειώνεται, ούτε η ύφεση καταλαγιάζει, αλλά ούτε και η χώρα γλιτώνει την επίσημη χρεοκοπία μια και οι οίκοι έχουν ήδη προειδοποιήσει και καραδοκούν για να δώσουν την χαμηλότερη δυνατή βαθμολογία D (Default) με ...προσδιορισμό ή χωρίς, αμέσως μετά το «κούρεμα» των απαιτήσεων των τραπεζών.


Η τελευταία εξέλιξη που προβάλλεται το τελευταίο διάστημα αφορά την συμμετοχή της ΕΚΤ στ κούρεμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαθέτει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περί τα 50-60 δις ευρώ, τα οποία αγόρασε υποτιμημένα περίπου στο 65% της ονομαστικής τιμής τους. Τώρα διαρρέουν πως θα «κουρευτούν» και αυτά τα ομόλογα. Ο στόχος της διαρροής είναι διπλός:

Πρώτον, να πιεστούν οι τράπεζες και τα funds να δηλώσουν συμμετοχή στο κούρεμα, ώστε να προχωρήσει, μία λύση που συνεχώς σκοντάφτει και δεν έχει μέλλον. Καθώς τα funds ειδικά, δεν είναι πρόθυμα και η συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων δεν είναι η επιθυμητή, η συμμετοχή της ΕΚΤ με 60 δις ευρώ σε ομόλογα, μπορεί και να έλυνε αυτό το πρόβλημα. Έτσι θα μπορούσαν θεωρητικά να εμφανίσουν ότι από το ομολογιακό τμήμα του χρέους συνολικού ύψους περί τα 203 δις ευρώ, «κόβονται» τελικά πάνω από 80 ίσως και 90 δις ευρώ.

Αλλά υπάρχουν κάποια προβλήματα ως προς αυτό. Η ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο και δεν μπορεί να «κουρευτεί». Πέραν των άλλων ανακύπτουν σοβαρά νομικά ζητήματα. Αλλά υπάρχουν και οικονομικά θέματα μια και το κούρεμα της ΕΚΤ θα προκαλούσε μείωση των ιδίων κεφαλαίων της, οπότε θα έπρεπε να αυξηθούν και αυτό είναι σαφές ότι ανοίγει μια συζήτηση που δεν θέλει να κάνει ούτε η Γερμανία ούτε άλλοι στην Ευρωζώνη. Έτσι έχει ήδη πέσει στο τραπέζι, η ιδέα να πουλήσει η ΕΚΤ τα ομόλογα χωρίς ζημιά (στην τιμή που αγόρασε) στο προσωρινό ταμείο ευρωπαϊκών «διασώσεων» EFSF και μετά να μειωθεί η αξία τους. Να πάρει την απώλεια το EFSF και όχι η ΕΚΤ.

Ο δεύτερος στόχος της διαρροής για την ΕΚΤ εξυπηρετεί την ανάγκη να αποδεχθούν το κούρεμα τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και να σταματήσουν να εγείρουν αντιρρήσεις. Αυτό κυρίως στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα, κανείς δεν διαμαρτύρεται και οι συνταξιούχοι αποδέχονται μάλλον παθητικά την τεράστια απώλεια, ενώ το ζήτημα έχει «θαφτεί» από τον συμβατικό Τύπο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη περάσει διάταξη, με την οποία «αθωώνει» εκ των προτέρων τους υπεύθυνους στα Ασφαλιστικά Ταμεία για το κούρεμα (για την απώλεια των κεφαλαίων τους) και οι ασφαλισμένοι δεν αντιδρούν. Αυτό, παρά το γεγονός, ότι χωρίς να ενημερώσει, η Τράπεζα της Ελλάδος, «αξιοποίησε» ακόμα και τις καταθέσεις των Ταμείων και τις εξάντλησε, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα που συνέχισαν να υποτιμούνται. Χάθηκαν έτσι δεκάδες δις ευρώ και να γιατί ασκείται τώρα μια τεράστια πίεση για νέα περικοπή των συντάξεων, που σε αυτή φάση επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις. Οι συντάξεις έγιναν υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα...

Βεβαίως δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι για να μειωθεί πραγματικά το χρέος, θα έπρεπε και η ΕΚΤ να δεχθεί έστω κάποιας μορφής αναδιάρθρωση ή «κούρεμα».

Στο μεταξύ όμως έχει χαθεί εντελώς και το θέμα του Δικαίου, στα νέα ομόλογα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία τουλάχιστον δήλωση του νομικού και υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου στη Βουλή, η οποία άξιζε κάποιων, έστω, διευκρινίσεων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε μόλις πριν μία εβδομάδα στη Βουλή, ότι η συζήτηση για το Αγγλικό Δίκαιο στο οποίο θα υπαχθούν τα νέα ομόλογα, είναι «άκρως επικίνδυνη». Είπε ακόμα, ότι «η δανειακή σύμβαση του Μαΐου του 2010 διέπεται από το Αγγλικό Δίκαιο, γιατί αυτό ξέρουν οι θεσμικοί μας εταίροι και δανειστές μας κι έτσι γίνονται αυτές οι διεθνείς συμβάσεις». Όμως είπε, «η αναγκαστική εκτέλεση διέπεται από το δίκαιο του τόπου της αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή από το ελληνικό δίκαιο».

Το συμπέρασμα είναι, ότι ο ελληνικός Τύπος, ασχολείται με ζητήματα που δεν αφορούν καθόλου τον Έλληνα πολίτη, αλλά την ΕΚΤ ή τους ιδιώτες δανειστές. Όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν για τον πολίτη και την χώρα, όπως το θέμα του Δικαίου, τα αποθεματικά των Ταμείων ή το κούρεμα με «ανταλλαγή» αντί για πραγματική μείωση του χρέους, παραμένουν στη σκιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου