Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2012

Αντίθετοι στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης οι συμβολαιογράφοι

Μερικές από τις υποθέσεις που ζητούν οι συμβολαιογράφοι να επιλύουν εκείνοι αντί των Ειρηνοδικείων, είναι η διαδικασία έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, η συναινετική εγγραφή και εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, η έκδοση διαταγών πληρωμής και η δημοσίευση διαθηκών κ.α.


Την αντίθεσή τους στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης εξέφρασαν σήμερα οι 3.200 συμβολαιογράφοι διά μέσου του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Κων. Βλαχάκη.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βλαχάκης ζήτησε την αλλαγή ρότας του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στο ζήτημα του επίμαχου πολυνομοσχεδίου, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται αποσπασματικές διατάξεις.

Επιπρόσθετα, οι συμβολαιογράφοι ανέφεραν ότι για τη σύνταξη του πολυνομοσχεδίου δεν συστάθηκε ποτέ νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Έντονα καυτηρίασε ο Κων. Βλαχάκης τις διατάξεις εκείνες του πολυνομοσχεδίου που μεταφέρουν μεγάλο όγκο δικαστηριακής ύλης στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Τα Ειρηνοδικεία, επισήμανε ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων, έχουν «μπλοκάρει» από τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αφού κάθε μήνα λόγω των αρνητικών οικονομικών συγκυριών που διέρχεται η χώρα μας κατατίθενται περίπου 2.500 υποθέσεις. Τα Ειρηνοδικεία προσδιορίζουν για το 2014 την εκδίκαση των υποθέσεων που κατατίθενται σήμερα, ενώ ήδη εκκρεμούν 150.000 υποθέσεις.

Παράλληλα, οι συμβολαιογράφοι στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των δικαστηρίων και των δικαστών, ζητούν μια κατηγορία υποθέσεων οι οποίες δεν έχουν το στοιχείο της ιδιωτικής διαφοράς, που έχει την ανάγκη της δικαστικής κρίσης προκειμένου να επιλυθεί, να περιέλθει στη δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων.

Οι υποθέσεις αυτές που ζητούν οι συμβολαιογράφοι να επιλύουν εκείνοι αντί των Ειρηνοδικείων, είναι η διαδικασία έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, η συναινετική εγγραφή και εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, η έκδοση κληρονομητηρίων, η σύνταξη δηλώσεων αποποίησης κληρονομιάς, η έκδοση διαταγών πληρωμής και η δημοσίευση διαθηκών.

Ο Κων. Βλαχάκης τόνισε ότι σήμερα για την έκδοση κληρονομητηρίου απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες, ενώ εάν η αρμοδιότητα αυτή περιέλθει στους συμβολαιογράφους θα εκδίδεται σε μηδενικούς χρόνους και με οικονομικό όφελος για τον πολίτη.

Πάντως, διευκρίνισε ότι «ο συμβολαιογράφος, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, είναι δημόσιος λειτουργός, ασκεί αρμοδιότητες στο πλαίσιο της προληπτικής Δικαιοσύνης» και ιεραρχικά στο δικαστικό χώρο είναι μετά τον ειρηνοδίκη, από τον οποίο και αναπληρώνεται σε περίπτωση κωλύματός του.

Ακόμη, ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων σημείωσε ότι η καθιέρωση της συμβολαιογραφικής υπηρεσίας στις προτεινόμενες κατευθύνσεις, η οποία θα αμείβεται με πάγια, καθορισμένη αμοιβή από την Πολιτεία, «δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τον πολίτη προκειμένου να επιδιώξει την προστασία των έννομων συμφερόντων του».

Επίσης, οι συμβολαιογράφοι προτίθενται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με σύμφωνη προηγούμενη γνώμη του υπουργείου Δικαιοσύνης να συγκροτήσουν ηλεκτρονικό αρχείο συνταχθεισών διαθηκών, το οποίο έπρεπε να είχε υλοποιηθεί πριν από 57 χρόνια.

Το αρχείο αυτό προβλέπεται από το Ν. 3082/1954, αλλά μέχρι σήμερα η δημιουργία του έχει αναβληθεί με δέκα υπουργικές αποφάσεις, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ανάλογο αρχείο, τόνισε ο Κων. Βλαχάκης.

Το αρχείο συνταχθεισών διαθηκών είναι αναγκαίο για την έκδοση πιστοποιητικών που αφορούν φόρο κληρονομιάς, αποδοχή κληρονομιάς κ.λπ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου