Η συνταγή λιτότητας της γερμανίδας καγκελαρίου επικρίθηκε και από τον Σόρος
Στις τάξεις των αισιόδοξων πολιτικών και οικονομικών αναλυτών υπήρχε μέχρι χθες μια κρυφή ελπίδα: ότι από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός η Αγκελα ...
Μέρκελ θα έδινε ένα, αχνό έστω, σημάδι αλλαγής ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη πάνω από δύο χρόνια. Ενώ το πρόβλημα πλήττει πλέον την Ιταλία και την Ισπανία οι οποίες δανείζονται ακριβά ενώ έχουν υποβαθμιστεί όπως και η Γαλλία και με την Πορτογαλία να βρίσκεται (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών) στα πρόθυρα μιας αναδιάρθρωσης χρέους αλά ελληνικά, η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν που έχει υιοθετηθεί.
Η περικοπή δημοσίων δαπανών είναι απαραίτητο συστατικό της συνταγής για την επίλυση της κρίσης, είπε η Μέρκελ. Ακόμα όμως και όταν χρησιμοποίησε λέξεις όπως «ανάπτυξη» και τόνωση της απασχόλησης» το έκανε με πολύ προσοχή. Η γερμανική αντίληψη περί ανταγωνιστικότητας κυριάρχησε στην ομιλία της στην Ελβετία καθώς διευκρίνισε ότι «απαιτούνται μεταρρυθμίσεις» στην κατεύθυνση της ευελιξίας των εργαζομένων, της κατάργησης περιορισμών και άλλων «στρεβλώσεων» όπως η συλλογική προστασία από τις συμβάσεις και οι προϋποθέσεις για την άσκηση ελεύθερων επαγγελμάτων. Αλλωστε λίγες ώρες πριν την εναρκτήρια ομιλία του Νταβός είχε δημοσιοποιηθεί συνέντευξη της Μέρκελ σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες όπου επεσήμανε ότι «χωρίς μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις» δεν θα δίνονται πλέον κοινοτικά πακέτα στήριξης στα μέλη της Ένωσης.
Ακόμα και ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ένας από τους εκπροσώπους της (θεωρούμενης ως άτεγκτης περί των κοινωνικών επιπτώσεων των δημοσιονομικών μέτρων) αγοράς, επέπληξε δημοσίως τη Μέρκελ και χαρακτήρισε «ανάρμοστη λύση» την οικονομική πολιτική που χαράσσει το Βερολίνο για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης.
«Η δημοσιονομική αυστηρότητα που θέλει να επιβάλει η Γερμανία οδηγεί την Ευρώπη σε ένα φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού και χρέους» προειδοποίησε ο Σόρος. Με άλλα λόγια επεσήμανε ότι η διαρκής περιστολή δημοσίων δαπανών στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» προκαλεί κατακόρυφη πτώση του πραγματικού εισοδήματος και της καταναλωτικής ζήτησης με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το παραγόμενο εθνικό προϊόν και να αυξάνεται το δημόσιο χρέος. Αλλά ούτε και οι περιώνυμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν τη μαγική λύση κατά τον Σόρος. «Στη μια ή την άλλη μορφή του, το ευρωομόλογο είναι αναγκαίο. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν λύνουν το πρόβλημα» δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι απαιτείται συλλογική στήριξη των δημοσιονομικών από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Λύσεις τις οποίες είχε εμμέσως αποκλείσει νωρίτερα η Μέρκελ. «Δεν θέλουμε να υποσχεθούμε κάτι το οποίο δεν μπορούμε να παράσχουμε» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος αναφορικά με την επιζητούμενη οικονομική σύγκλιση της Ευρώπης και την αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη των αδύναμων οικονομιών που πλήττονται από την κρίση χρέους.
Η Μέρκελ επανέλαβε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία είναι τα αναγκαία για να σημειωθεί «πρόοδος που δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια». Και απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει η Γερμανία λιγότερο ανταγωνιστική προκειμένου «να τη φτάσουν» οι χώρες του Νότου.
Ο Σόρος από την πλευρά του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας ότι η απόκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών θα οδηγήσει μοιραία και στην πολιτική διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου