Στο συμπέρασμα ότι δυσκολία αντιμετώπισης των καθημερινών αναγκών δεν έχει πλέον μονό ο φτωχός πληθυσμός, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού, καταλήγει έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης των Νοικοκυριών το 2010 (Statistics on Income and Living Conditions).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη μελέτη των δεικτών για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού της Ελλάς προκύπτει ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού. Το ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της Ελλάδος, κατά δήλωσή τους, ανέρχεται σε 2.464 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 2.000 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.580 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 63,3% του φτωχού πληθυσμού και το 19,3% του μη φτωχού έχει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας, περίπου 540 ευρώ. Το 47,3% του φτωχού πληθυσμού αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του, με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του. Το 27,8% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχό πληθυσμό εκτιμάται σε 50,6%.
Το 12,4% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή δανείων ή δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ενώ το 37,9% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου κλπ. Το 19,5% του φτωχού πληθυσμού, το 5,6% του μη φτωχού πληθυσμού και το 8,4% του συνολικού πληθυσμού δεν διέθεταν ένα, τουλάχιστον, Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο, ενώ το 21,1% των φτωχών νοικοκυριών, το 6,1% των μη φτωχών και το 9,1% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διέθεταν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τα χρειάζονταν, λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας.
Ο πληθυσμός που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες αποτελείται κυρίως από:
•Παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών (12,2%)
•Γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω (14,4%)
•Άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω (9,8%)
•Παιδιά ηλικίας 18 έως 24 ετών που έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (36,1%)
•Πληθυσμός ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση (3,7%)
Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία κατατάσσονται, κατά καθεστώς ιδιοκτησίας, ως εξής:
•Ιδιόκτητη χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη κλπ.) (4,1%)
•Ιδιόκτητη με οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη κλπ.) (6,9%)
•Ενοικιασμένη (9%)
•Ενοικιασμένη με ενοίκιο μικρότερο από την τιμή της αγοράς (12,7%)
Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 25,5% για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ είναι 23,2% για το μη φτωχό πληθυσμό και 34,7% για το φτωχό πληθυσμό.
Τα νοικοκυριά που επιβαρύνονται από το κόστος στέγασης ανέρχονται σε 18,1%, για το σύνολο του πληθυσμού, σε 5,5%, για το μη φτωχό πληθυσμό, και 67,7%, για το φτωχό πληθυσμό.
Το 22,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά, ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 4,2%.
24h.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου