Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2012

Ενδιαφέρον από Εμιράτα για επενδύσεις στην Ελλάδα

Οι αποκρατικοποιούμενες ελληνικές επιχειρήσεις και οι τομείς τουρισμού, ενέργειας, τροφίμων και ορυκτών βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος 60 κρατικών και ιδιωτικών επενδυτικών φορέων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που συμμετέχουν στο πρώτο διμερές επενδυτικό φόρουμ στην Αθήνα.


Οπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ σεϊχης Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος αποτελούν η υψηλή εκπροσώπηση και ο αριθμός συμμετοχων στο φόρουμ.
Στις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής διαπιστώθηκε ότι από αραβικής πλευράς υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για επιχειρηματικές συνεργασίες με στόχο την αξιοποίηση ευκαιριών για επενδύσεις στην Ελλάδα και για εξαγωγές ελληνικών προϊόντως προς τις αγορές του Περσικού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής.

«Είμαστε εδώ για να τείνουμε χείρα βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση», είπε ο σεΐχης Αλ Ναχιάν. «Μας ενδιαφέρουν όχι μόνον τα τωρινά, αλλά και τα μελλοντικά σας βήματα, προκειμένου να συμβουλεύσουμε τους επιχειρηματίες και επενδυτές».

Τις εργασίες του φόρουμ που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι, άνοιξε με ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, κάνοντας λόγο για «στενή σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης» με τον κ. Ναχιάν. «Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας των ιδιωτικών τομέων», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες που ζει η Ελλάδα και παρά την κρίση και σε άλλες χώρες, υπάρχουν δυνατότητες που μπορούν να αποδειχθούν πραγματικές ευκαιρίες.

«Η Ελλάδα είναι συμπαραστάτης των Εμιράτων στις διαπραγματεύσεις για την Ελεύθερη Εμπορική Ζώνη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέου επιχειρηματικού πλαισίου.

Στα Εμιράτα δραστηριοποιούνται περίπου 140 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, κυρίως στους τομείς κατασκευών, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου