Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μπορεί να μετριάσει ορισμένες πολιτικές της που έχουν ευρέως επικριθεί, για να ικανοποιήσει τους διεθνείς δανειστές και να επιτύχει μια συμφωνία ώστε να προληφθεί μια κατάρρευση του νομίσματός της και των ομολόγων της.
Από την άνοδό του στην εξουσία το 2010, το συντηρητικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν ενίσχυσε την εξουσία του στα μέσα ενημέρωσης και στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο, ανέλαβε τη διεύθυνση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων και διέλυσε έναν ανεξάρτητο οργανισμό επίβλεψης του προϋπολογισμού.
Επίσης, ήρθε σε ρήξη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά έναν νόμο με τον οποίο περιορίζεται η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, θέτοντας σε κίνδυνο τις συνομιλίες για βοήθεια και προκαλώντας φόβο στους επενδυτές, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι απαραίτητο ένα σχέδιο διάσωσης για να σταματήσουν οι πιέσεις από τις αγορές.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ουγγαρίας αναγνώρισαν την Τετάρτη ότι χρειάζεται άμεσα μια συμφωνία και επισήμαναν ότι είναι ανοιχτοί σε παραχωρήσεις όσον αφορά ορισμένες πολιτικές, μολονότι όπως σημείωσαν θα τα καταφέρουν αν δεν επιτευχθεί συμφωνία. «Είμαστε έτοιμοι για άνευ όρων συνομιλίες, όλα τα θέματα μπορούν να είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο υπουργός και διαπραγματευτής της Ουγγαρίας, Τάμας Φέλεγκι, στο περιοδικό Φίγκιελο.
Ο υφυπουργός Γκιούλα Πλέσινγκερ, άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία αποσκοπεί στην επίτευξη μιας συμφωνίας σε μια πιστωτική γραμμή με το ΔΝΤ και την ΕΕ ώστε αυτή να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας.
Τα σχόλια αυτά έγιναν μετά την ακύρωση από την Ουγγαρία της δημοπρασίας ανταλλαγής ομολόγων επειδή το κόστος δανεισμού ήταν πολύ υψηλό. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο ότι η Ουγγαρία μπορεί ακόμη να τα καταφέρει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία. Ο Φέλεγκι σημείωσε την Τετάρτη ότι «προς το παρόν» δεν υπάρχει καμία ανάγκη άντλησης νέας χρηματοδότησης από το ΔΝΤ ή την ΕΕ.
Παράλληλα και η Γερμανία επέκρινε την Τετάρτη την Ουγγαρία για τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της, λέγοντας ότι αναμένει από τη Βουδαπέστη σεβασμό στα θεμελιώδη ευρωπαϊκά δικαιώματα και τις αξίες. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε ότι οποιαδήποτε χρήση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των κυβερνώντων κομμάτων απαιτεί «μεγάλη μετριοπάθεια και μεγάλη ευαισθησία».
Την Κυριακή η ουγγρική βουλή έδωσε το πράσινο φως στις τροποποιήσεις του Συντάγματος που επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν λένε ότι θα συμβάλουν στη διάλυση των δημοκρατικών θεσμών.
Το Βερολίνο χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επανεξετάσει το νέο Σύνταγμα της Ουγγαρίας και να εκτιμήσει αν ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, προσέθεσε ο Στράιτερ. «Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα», κατέληξε ο ίδιος.
Την ανησυχία της για την υιοθέτηση αμφιλεγόμενων νέων νόμων στην Ουγγαρία εξέφρασε ωστόσο εκ νέου την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διεμήνυσε στη Βουδαπέστη την ετοιμότητα της να ξεκινήσει διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. «Οι ανησυχίες μας παραμένουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η νομική εξέταση σχετικά με τη συμβατότητα των νόμων που υιοθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η νέα συνταγματική ρύθμιση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας που προβλέπεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του ουγγρικού κοινοβουλίου που κατέχει το κόμμα Φιντές του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.
Η Επιτροπή καλεί επίσης τις ουγγρικές αρχές να διασφαλίζουν την πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη στιγμή που έχει ήδη ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του μοναδικού αντιπολιτευτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Kλαμπράντιο» από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της χώρας.
Ειδικά για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τη ψηφιακή ατζέντα επιτρόπου Νίλι Κρους δήλωσε την Τετάρτη ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης νέων ραδιοφωνικών συχνοτήτων και να προωθήσει τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών μέσω Διαδίκτυο.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Επιτροπή και το ΔΝΤ είχαν αποφασίσει τη διακοπή της αποστολής τους στη Βουδαπέστη που είχε ως αντικείμενο τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα ύψους 15-20 δισ. ευρώ.
euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου