Πέμπτη, Ιανουαρίου 05, 2012

Eυρωπαϊκό εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες.


Οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συζητήσεις τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου για την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο και ότι οι όποιες αντιρρήσεις υπήρχαν, κυρίως από την Ελλάδα, έχουν αρθεί.

"Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος" σημείωσε ένας από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες. "Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής για την επιβολή εμπάργκο. Δεν υπάρχουν πια αντιρρήσεις" πρόσθεσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της Societe Generale, η τελευταία εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει την τιμή του Brent στη ζώνη των 125 δολαρίων ανά βαρέλι.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της είδησης, το πετρέλαιο γυρίζει ανοδικά, καταγράφοντας άνοδο 0,50% στα 103,5 δολάρια.

EΛ.ΠΕ.: Δεν ανησυχούμε από πιθανό embargo στο ιρανικό αργό

Πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων με τις οποίες επικοινώνησε το euro2day, επισήμαιναν κατ΄αρχήν ότι οι προμήθειες ιρανικού πετρελαίου αντιπροσωπεύουν ένα 20-22% στο «καλάθι» αργών που επεξεργάζονται τα διυλιστήρια του ομίλου (έναντι 6,88% το 2010). Για την αντιμετώπιση ενός πιθανού embargo στις εξαγωγές ιρανικού αργού, ήδη τα ΕΛ.ΠΕ. (και όχι μόνο) έχουν προχωρήσει σε αποθεματοποίηση ποσοτήτων.

Γενικότερα πάντως εκ μέρους του ομίλου δεν εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς ήδη έχει «ανοίξει» η Λιβύη, ενώ αναμένεται και αύξηση παραγωγής - εξαγωγών από τη Σαουδική Αραβία.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουν οι παράγοντες των ΕΛ.ΠΕ., το πρόβλημα για τα διυλιστήρια της ευρύτερφης περιοχής δεν είναι ο εφοδιασμός τους με αργό, αλλά η προοπτική ανόδου της τιμής του, σε συνδυασμό με τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα, των περιθωρίων διύλισης για τις μονάδες της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου