Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καν επανάληψη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα εξέφρασε ο γνωστός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σύντομα θα εκδόσει την ετυμηγορία του για το EFSF, ενώ τόνισε ότι δεν έλαβε υπόψη του το σενάριο της διάσπασης της ευρωζώνης στη χθεσινή απόφαση για υποβάθμιση 9 χωρών της ευρωζώνης....
Συγκεκριμένα, ο Μόριτς Κρέμερ υπεύθυνος για τη αξιολόγηση των κρατών στην Ευρώπη στον οίκο Standard and Poors φάνηκε ανήσυχος για την αναστολή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της, κυρίως τράπεζες, για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας και φοβάται το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καν επανάληψη των διαπραγματεύσεων, που έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη.
Παράλληλα ο Κρέμερ ανακοίνωσε ότι ο οίκος Standard & Poors θα εκδώσει "σύντομα" την ετυμηγορία του σχετικά με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αρωγής (EFSF).
"Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF τέθηκε υπό επιτήρηση μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, στις αρχές Δεκεμβρίου", υπενθύμισε, εξηγώντας ότι ο οίκος αξιολόγησης "εκτιμά τώρα τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτά τα θεσμικά όργανα η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας" εννέα χωρών της ζώνης του ευρώ την Παρασκευή.
"Εμείς θα δημοσιοποιήσουμε λίαν προσεχώς την εκτίμησή μας", σημείωσε.
Ο οίκος Standard & Poors ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι έχει θέσει σε αρνητική επιτήρηση την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Το Ταμείο- που χρειάζεται την αξιολόγηση ΑΑΑ για να δανείζεται με χαμηλό κόστος από τις αγορές και στη συνέχεια να χορηγεί δάνεια σε χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες-
κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, «πέφτοντας» κατά μια ή δύο βαθμίδες.
"Οι χώρες που παρέχουν εγγυήσεις για το EFSF επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να διερευνήσουν τις εναλλακτικές λύσεις για τη διατήρηση του ΑΑΑ", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ζαν Κλόντ Γούνκερ, ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
«Δεν λάβαμε υπόψη την διάσπαση της ευρωζώνης»
Ο Μ. Κρέμερ ανέφερε επίσης ότι η διάσπαση της ευρωζώνης δεν είναι ένα σενάριο που έλαβε υπόψη του ο οίκος αξιολογήσεων Standard and Poors στην απόφασή του να μειώσει την βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας 9 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας η οποία έχασε το τριπλό της A, που ισούται με το «άριστα».
"Η διάσπαση της ζώνης του ευρώ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη σε κάθε μια από τις αποφάσεις που πήραμε σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα" των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Μ. Κρέμερ εμφανίστηκε γενικά πολύ επικριτικός για την διακυβέρνηση στην Ευρώπη, της οποίας η αδυναμία για την αντιμετώπιση της κρίσης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, όπως είπε, την απόφαση της S & P να μειώσει την "βαθμολογία" αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, σε ορισμένες μάλιστα κατά δυο βαθμίδες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
"Το πολιτικό περιβάλλον στη ζώνη του ευρώ δεν στάθηκε στο ύψος των αυξανόμενων προκλήσεων που δημιουργήθηκαν από την κρίση", δήλωσε ο Μ. Κρέμερ.
Εκτίμησε μάλιστα ότι υπάρχει 40% πιθανότητα για ύφεση στην ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και κατά 1,5% φέτος.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου