Σάλος ξέσπασε μετά την αποκάλυψη - ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής - του προέδρου της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, ότι βουλευτής έβγαλε στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ τον περασμένο Μάιο, παραμονές της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Κι ενώ είναι απορίας άξιον γιατί κανένα μέλος από την ...
Κοινοβουλευτική Επιτροπή προχθές μετά την καταγγελία-βόμβα δεν ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από τον Παναγιώτη Νικολούδη, έξι νεοκλεγέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος, Θανάσης Οικονόμου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Αφροδίτη Παπαθανάση, διατύπωσαν ένα 24ωρο μετά το δικό τους αίτημα ζητώντας από το προεδρείο της Βουλής να δημοσιοποιήσει αμέσως το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου.
ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ. Παράλληλα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Αρχής ο αρμόδιος για τα πόθεν έσχες των βουλευτών και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης τού ζήτησε να καταθέσει στη Βουλή τα συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να μην πέφτει η λάσπη σε όλο το φάσμα των βουλευτών. Επίσης έστειλε επιστολή και προς την Τράπεζα της Ελλάδος από την οποία ζήτησε να τού κοινοποιήσει τα 550 εμβάσματα των βουλευτών για την περίοδο 2010 και 2011 και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα είναι σε θέση να διαπιστώσει την κίνηση του συγκεκριμένου λογαριασμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενημερώνοντας προχθές τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποκάλυψε στο πλαίσιο ερωτήσεων των βουλευτών για τη μεταφορά χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού: «Ενας από τους 300 της Βουλής διαπίστωσα ότι έβγαλε ένα εκατομμύριο ευρώ τον περσινό δραματικό Μάιο του 2011». Την ίδια στιγμή έσπευσε να σημειώσει ότι αυτή η πρακτική, που «αφορά έναν ή μία στους 300, δεν σημαίνει τίποτα από μόνη της», ενώ δίχως να κατονομάσει το πρόσωπο συμπλήρωσε πως «δεν είναι αμάρτημα το να βγάλεις χρήματα έξω ούτε παρανομία με την τυπική έννοια του όρου, αλλά για μένα είναι ένα δείγμα».
Από την πλευρά του ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος δήλωσε πως ο πρόεδρος της Αρχής τού απάντησε ότι σύμφωνα με τον νόμο δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαλύψει το όνομα τού (τής) βουλευτή, τόνισε πως διερευνάται η υπόθεση καθώς αυτό αφορά τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτικών για το 2011 που ακόμη είναι υπό εξέταση. Και πρόσθεσε πως ήδη έχει δώσει εντολή στους ορκωτούς λογιστές οι οποίοι ελέγχουν τα πόθεν έσχες των βουλευτών για το 2011 να διασταυρώσουν τα στοιχεία ώστε να αποκαλυφθεί το συγκεκριμένο όνομα, ενώ έχει θέσει το θέμα και στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι υπάρχουν 3-4 βουλευτές που δεν έχουν υποβάλει τα πλήρη στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής αφού, όπως είπε, τα δικαιολογητικά τους κρίθηκαν μη επαρκή.
Το όλο θέμα, πάντως, συζητήθηκε χθες ευρέως στο περιστύλιο αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μολονότι αναγνώρισε ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής δεσμεύεται από το απόρρητο, δήλωσε πως «ο (η) βουλευτής οφείλει να δημοσιοποιήσει την πράξη του (της) για την καλύτερη προστασία του πολιτικού συστήματος», αναγνώρισε το απόρρητο του αντεισαγγελέα, ενώ τόνισε πως αρμόδια για τη διερεύνηση του ζητήματος είναι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες υπό τον γ' αντιπρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη.
ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ. Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας είχε ζητήσει επιμόνως, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών στη Δικαιοσύνη, να αναλάβει πρωτοβουλίες επειδή «δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε το όνομά του ή της βουλευτή, γιατί δεν είμαστε όλοι ίσιοι και όμοιοι».
Υπέρ της δημοσιοποίησης του ονόματος τάχθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, ο οποίος δήλωσε ότι «οι στιγμές δεν επιτρέπουν να αιωρούνται φήμες», καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνοντας πως «ό, τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει πως είναι και ηθικό». Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητεί την δημοσιοποίηση του ονόματος του βουλευτή απέστειλε και η ανεξάρτητη βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη.
n Με δήλωσή του ο πρώην βουλευτής ΝΔ Σπήλιος Λιβανός τονίζει ρητά ότι δεν είναι εκείνος το πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες: «Οιαδήποτε τέτοια αναφορά είναι όχι απλώς εσφαλμένη, αλλά και συκοφαντική» αναφέρει.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου