Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2012

«Χωρίζουν» 2.000 οικογένειες στρατιωτικών

Περισσότερες από 2.000 οικογένειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν «σπάσει» στα δύο, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να διευθετήσουν θέματα συνυπηρέτησης συζύγων. Για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος το ΓΕΕΘΑ συγκρότησε διακλαδική επιτροπή. Καμία όμως μέριμνα δεν έχει αναληφθεί για τη συνυπηρέτηση των στρατιωτικών με συζύγους υπηρετούντες στο στενό δημόσιο τομέα.


Η Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2011 για τη συνυπηρέτηση των συζύγων στρατιωτικών προσέγγισε το θέμα καθαρά θεσμικά και με αντικειμενικά κριτήρια. Δημιούργησε έτσι ένα πλαίσιο παραγκώνισης των κοινωνικών ζητημάτων, ειδικά την περίοδο που διανύει η χώρα και με τις εξοντωτικές συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι Ελληνες, ανάμεσά τους και οι στρατιωτικοί.

Δυσλειτουργίες

Κρίθηκε απαραίτητο, λοιπόν, να βρεθεί φόρμουλα αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών, οι οποίες εντοπίστηκαν τόσο σε οικεία επιτελεία όσο και μεταξύ αυτών. Καταγράφηκαν δηλαδή αρκετές περιπτώσεις που ένστολοι σύζυγοι, υπηρετούντες σε διαφορετικούς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να μην μπορούν να συνυπηρετήσουν, συνεπώς και να διαβιούν στο ίδιο σπίτι (με ό,τι συνεπάγεται για τον οικονομικό προϋπολογισμό και την οικογένεια) λόγω της γραφειοκρατίας και της υπηρεσιακής αδυναμίας εξεύρεσης λύσης έγκαιρα.

Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το ΓΕΕΘΑ συνέστησε μία διακλαδική επιτροπή. Σκοπός της είναι να λαμβάνει υπόψη της τα κοινωνικά-οικογενειακά κριτήρια και δυσκολίες και να προχωρά στη διευθέτηση υποθέσεων που σχετίζονται με μεταθέσεις στελεχών στο ίδιο στρατόπεδο, είτε αυτοί υπηρετούν στον ίδιο κλάδο είτε σε διαφορετικό.

Δίνει άμεσα λύσεις

Σύμφωνα με το σκεπτικό συγκρότησής της, η διακλαδική επιτροπή θα ελέγχει αυτοβούλως ή μετά από προσφυγές έγκαιρα μία προς μία τις περιπτώσεις συνυπηρέτησης που δεν έχουν ικανοποιηθεί για να δίνει άμεσα λύσεις.

Συγκεκριμένα στόχος της είναι : α) να υπηρετούν μαζί οι δύο σύζυγοι, β) να μετατίθενται μαζί, γ) να γίνονται ταυτόχρονα και οι μετακινήσεις κατά τις μεταθέσεις τους, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να τοποθετούνται μεν μαζί, αλλά να υπάρχει χρονική υστέρηση μεταξύ τους (π.χ. ο ένας Ιούνιο, ο άλλος Σεπτέμβριο), δ) να μετατίθενται οι σύζυγοι ταυτόχρονα και σε έκτακτες μεταθέσεις. Ακόμα κι αν ένας εκ των δύο μετατεθεί έκτακτα, να τον ακολουθεί και ο άλλος, ε) να υλοποιούνται οι μεταθέσεις κατά το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία είναι τα σχολεία κλειστά και στ) να διευθετεί προβλήματα σε τοποθετήσεις λόγων υπηρεσιακών αναγκών ή εξέλιξης του ενός (τοποθέτηση για χρόνο διοίκησης) και μη ύπαρξης οργανικής θέσης για τον/την ένστολο σύζυγο.

Επιτελείς εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την ικανοποίηση αρκετών εκ των αιτημάτων συνυπηρέτησης σε μία δύσκολη περίοδο. Εκείνο, όμως, που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα είναι η συνυπηρέτηση στρατιωτικού με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο ή λειτουργό. Πρόκειται για εξίσωση εξαιρετικά δύσκολη, με πολλές παραμέτρους εμπόδιο στη λύση της. Μεταξύ αυτών, ο συντονισμός και η ευελιξία των δύο φορέων-υπηρεσιών και η ύπαρξη θέσεως στην ίδια πόλη. Μέχρι τώρα, πρόοδος υπάρχει στις περιπτώσεις στελεχών από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Στους άλλους τομείς… σκοτάδι.

Ανδρέας Κούτρας στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου