Τέσσερις σημαντικές αλλαγές στους όρους βάση των οποίων κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων και άλλες δύο στους όρους της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο φέρνει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή. Ειδικότερα:
Κατέβασμα του διακόπτη μετά από 6 μήνες
Προθεσμία 4 + 2 μήνες θα έχουν για να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας – γνωστό ως «χαράτσι» της ΔΕΗ – οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες προκειμένου να μην τους κόψει το ηλεκτρικό η ΔΕΗ ή ο ιδιωτικός πάροχος ρεύματος. Να σημειωθεί ότι έως σήμερα η προθεσμία ήταν 80 ημέρες.
Συγκεκριμένα στην τροπολογία αναφέρεται ότι «αν δεν καταβληθεί το τέλος η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών» στέλνουν τα στοιχεία του οφειλέτη στο υπουργείο και οι αρμόδιες ΔΥΟ «μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους αυτού». Όμως, από τη στιγμή που θα σταλούν τα στοιχεία αυτά στην εφορία, θα πρέπει να βγει απόφαση του εφόρου πως συντρέχουν λόγοι διακοπής του ρεύματος, η οποία θα πρέπει και να κοινοποιηθεί στους υπόχρεους. Μετά από αυτό, κάθε πολίτης έχει προθεσμία άλλους 2 μήνες για να κάνει ένσταση που εξετάζεται από τριμελή επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην του κοπεί το ρεύμα. Έτσι συνολικά θα περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες για να εκτελεστεί η απόφαση.
Με υπουργική απόφαση η διακοπή ρεύματος για το χαράτσι
Μια επιπλέον σημαντική προσθήκη που φέρνει η τροπολογία αναφορικά με το «χαράτσι» της ΔΕΗ είναι ότι η διακοπή ρεύματος θα γίνεται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Αναλυτικά, στο κείμενο αναφέρεται ότι «για τις διαπιστώσεις του ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ εκδίδει πράξη, θετική ή απορριπτική, η οποία κοινοποιείται στον αιτούντα, και , εφόσον η πράξη είναι θετική, εισηγείται στο υπουργείο Οικονομικών την αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος».
Ο προϊστάμενος λοιπόν εισηγείται στο υπουργείο το οποίο θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στο κατέβασμα του διακόπτη.
Σε μπελάδες οι πολύτεκνοι
Διάταξη της τροπολογίας η οποία επιχειρεί να εξειδικεύσει τους περιορισμούς που τυπικά ίσχυαν για τους πολύτεκνους, προκειμένου να πληρώσουν την χαμηλή «ταρίφα» του μισού ευρώ ανά τετραγωνικό, ως τέλος ακινήτων για τα σπίτια τους, μάλλον θα τους βάλει στον μπελά της γραφειοκρατίας. Αναλυτικά, της έκπτωσης αυτής θα τύχουν οι πολύτεκνοι μόνον εάν κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους:
Α) δήλωναν τα παιδιά τους ως προστατευόμενα μέλη στη φορολογική τους δήλωση επειδή τους "βαρύνουν" φορολογικά. Αν δηλαδή κάποιος έχει 6 παιδιά αλλά τα 3 εργάζονται, τότε δεν απολαμβάνει μειωμένο φόρο.
Β) το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Αν δηλαδή εργάζονται και οι δύο σύζυγοι ή βγάζουν και ένα ευρώ επιπλέον το χρόνο, φορολογούνται με την υψηλή κλίμακα υπολογισμού του τέλους ακινήτων.
Με «κουρεμένο» χαράτσι τα «rooms to let»
Με άλλη διάταξη, εξαιρείται από το τέλος ακινήτων το 17% της επιφάνειας των ενοικιαζομένων δωματίων, εφόσον όμως έχουν δηλωθεί ως τουριστικά καταλύματα στον ΕΟΤ.
24 δόσεις αντί 60 για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Τις απαιτήσεις της τρόικας ικανοποιεί η διάταξη της τροπολογίας σύμφωνα με την οποία η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο θα γίνεται σε 24 δόσεις αντί για 60 που αρχικά είχε προβλεφθεί. Επιπλέον, στη ρύθμιση θα μπορούν να υπάγονται μόνο φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις με οφειλές έως 75.000 ευρώ. Στην νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν χρέη που ήταν ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2011 ενώ οι δόσεις καταβολής των χρεών μπορούν να αυξηθούν και πέραν των 24 αν αποδειχθεί αδυναμία του οφειλέτη να καταβάλει το χρέος του στη διάρκεια των δύο ετών.
Και πληρωτής και διωκόμενος
Προκειμένου οι εντασσόμενοι στην ρύθμιση να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους, η τροπολογία διευκρινίζει ότι θα παραμένει σε ισχύ τυχόν ποινική δίωξη. Δηλαδή οι οφειλέτες δεν απαλλάσσονται από τις νομικές συνέπειες ακόμη και αν αυτοί υπαχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών τους. Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται στην περίπτωση μη εξόφλησης των δόσεων και θα απενεργοποιηθεί μια και καλή όταν σβήσουν τα χρέη.
newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου