Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2012

Κύμα κατακραυγής κατά της Μέρκελ

Σφοδρή η κριτική του περιοδικού κατά της καγκελαρίου: «Ξυπνά τον φόβο της κατοχής πάνω από την Ευρώπη». Για αλαζονεία κάνει λόγο η «Zeit»...


Νέο κύμα κατακραυγής κατά της Ανγκελα Μέρκελ για την πρότασή της να διοριστεί δημοσιονομικός επίτροπος στην Ελλάδα ξέσπασε χθες στην Ευρώπη. Τα μέσα ενημέρωσης ?και δη τα γερμανικά? κατακεραύνωσαν την ιδέα της καγκελαρίου, ενώ το «Spiegel» έσπευσε να της προσάψει το προσωνύμιο... «η κυρία κομισάριος»! Το περιοδικό χαρακτήρισε στην ιστοσελίδα του «αδέξια» την τακτική της Ανγκελα Μέρκελ, τόσο που καταλήγει να δηλητηριάσει την πολιτική ατμόσφαιρα αφενός εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφετέρου στο εσωτερικό των κρατών-μελών που έσπευσαν να υποστηρίξουν την πρότασή της.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Αυστριακού καγκελάριου Φέρνερ Φάινμαν, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση «προσβλητική», και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας του, Εβαλντ Νοβότνι, που επιχειρηματολόγησε υπέρ της. Μάλιστα ο κ. Φάινμαν σε νέες δηλώσεις του υποστήριξε χθες ότι ένας ελεγκτής υπάρχει ήδη και εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομίζει ότι πρέπει να καταστήσει αρμόδιο κάποιον επιπλέον, τότε αυτό θα πρέπει να ισχύσει για όλες τις χώρες του προγράμματος και δεν θα πρέπει να υπάρξει ειδικός νόμος για την Ελλάδα, ούτε και θα πρέπει να προκαλούνται επιπλέον εκείνοι οι οποίοι ήδη παίρνουν σκληρά μέτρα.

Το «Spiegel» καυτηρίασε επίσης το γεγονός πως, αντί να κυριαρχήσει η συζήτηση για τη μεγάλη πρωτοβουλία της ΕΕ εναντίον της ανεργίας των νέων, η καγκελάριος πρόβαλε την εικόνα του «κακού Γερμανού».

«Η ιδέα του κομισάριου επιβεβαιώνει όλα τα αρνητικά στερεότυπα και ξυπνά σε όλη την Ευρώπη τον φόβο της ξένης κατοχής. Επιπλέον, η συζήτηση δεν βοηθά στην επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από τα Κοινοβούλια των 25 κρατών που το υπέγραψαν», τόνισε το περιοδικό.

Η «Suddeutsche Zeitung» έκανε, από την πλευρά της, λόγο για μια ιδέα «πολιτικά εσφαλμένη», γιατί θα κλόνιζε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Επίσης, θα λειτουργούσε ως πρόγραμμα ενίσχυσης εξτρεμιστών παντός είδους. «Η πρόταση, που ευτυχώς αποσύρθηκε, καταδεικνύει το χάος της γερμανικής πολιτικής διάσωσης και την αποτυχία της».

Για το «πρώτο πραγματικά μεγάλο πολιτικό ατόπημα στη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας από τότε που ξέσπασαν τα προβλήματα», μίλησε η αυστριακή «Der Standard».

Η «Zeit» σημείωσε στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Οι Γερμανοί τείνουν μερικές φορές προς την αλαζονεία όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους».

Η βελγική «L' Echo» διερωτήθηκε, τέλος, αν η γερμανική πρόταση που προκάλεσε την κατακραυγή κι έκανε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αισθανθούν αρκετή δυσφορία, ήταν απλά μια αδέξια κίνηση εκ μέρους της, μια ένδειξη ανυπομονησίας της χώρας που συνεισφέρει περισσότερο απ' όλους στην οικονομική βοήθεια υπέρ της Ελλάδας ή ένα μήνυμα προς τις αγορές.

Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου