Κυριακή, Φεβρουαρίου 12, 2012

Τέλος μονιμότητας για τις ΔΕΚΟ

Την κατάργηση της μονιμότητας 68.000 υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις που ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις στις ΔΕΚΟ (εισηγμένες και μη, τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο) με στόχο τη δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους, ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση απαιτώντας τη νομοθετική παρέμβαση στους κανονισμούς...
προσωπικού των δημοσίων οργανισμών.Στο σχέδιο της νέας Μνημονιακής Σύμβασης περιλαμβάνεται η υποχρέωση των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου να επισπεύσουν την αναθεώρηση των εσωτερικών κανονισμών στις 83 δημόσιες επιχειρήσεις και η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών.

Αποδοχές
«Κλειδί» για την απελευθέρωση των απολύσεων καθώς και για τη δραστική περικοπή των αμοιβών των εργαζομένων αποτελεί η αλλαγή των κανονισμών προσωπικού. Στη νέα Μνημονιακή Σύμβαση γίνεται λόγος για νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης καθώς και αποφάσεις των διοικήσεων των ΔΕΚΟ με στόχο την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού «προς διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων». Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον τελευταίο νόμο (4024/2011) προβλέπεται η μείωση των αποδοχών για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ κατά 35% σε σχέση με τις απολαβές του Δεκεμβρίου του 2009. Το προσωπικό των 72 μη εισηγμένων ΔΕΚΟ υπολογίζεται σε 26.300 άτομα και των 11 εισηγμένων και προς αποκρατικοποίηση εταιρειών σε 41.500 άτομα.

Οι κανονισμοί προσωπικού των ΔΕΚΟ έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τους υπαλλήλους στον «στενό» δημόσιο τομέα. Στο άρθρο 37 του κανονισμού προσωπικού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναφέρεται ότι η λύση της εργασιακής σχέσης των υπαλλήλων γίνεται μόνο έπειτα από παραίτηση του εργαζόμενου ή με καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους της Τράπεζας έπειτα από σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα του εργαζομένου.

Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και στον κανονισμό προσωπικού της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. καθώς και στην πλειοψηφία των ΔΕΚΟ. Επίσης στους κανονισμούς προβλέπεται η απόδοση ειδικών επιδομάτων τα οποία περιγράφονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν «διαβάσει» αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τον οποίο απαιτούν μείωση αλλά και ιδιωτικοποίηση οργανισμών προκειμένου να μειωθεί το κράτος.

Στη μέγγενη και ο ΟΤΕ

Την άρση μονιμότητας όσων είχαν προσληφθεί στον ΟΤΕ πριν από το 2005, αναμένεται να δρομολογήσουν οι προβλέψεις του νέου Μνημονίου. Ο ΟΤΕ μπορεί να μη θεωρείται πλέον ΔΕΚΟ, αφού έχει ιδιωτικοποιηθεί, ωστόσο εξακολουθεί να ισχύει ο παλαιός Κανονισμός Προσωπικού. Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960

Ν. Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου