Επιστολή - Παρέμβαση στον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Πλασκοβίτη, απέστειλε ο Δήμαρχος Μυκόνου με θέμα την ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και την αύξηση του Φ.Π.Α. στα είδη διατροφής....
Ο κ. Κουσαθανάς εκφράζει την δυσαρέσκεια του ιδίου αλλά και την ανησυχία όλων των κατοίκων της Μυκόνου σε μια πιθανή τέτοια απόφαση.
Αναλυτικά η επιστολή:
"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμοι Κύριοι,
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν αφ’ ενός την πιθανή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, και αφ’ ετέρου την αύξηση του Φ.Π.Α. στα είδη Διατροφής, και με δεδομένη την παρούσα οικονομική κατάσταση η οποία έχει ως τελευταία ελπίδα διάσωσης της χώρας μας τον Τουρισμό, θα ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκειά μου ως Δήμαρχος αυτού του τόπου αλλά και την ανησυχία όλων των κατοίκων και επιχειρηματιών του νησιού μας.
Εξάλλου είναι γνωστό το όφελος που αποκομίζει από το 1987 και έπειτα η νησιωτική Ελλάδα, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μας, γιατί:
• Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού Τουριστικού προϊόντος.
• Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών όσο και για την παραμονή των νησιωτών στον Τόπο τους.
• Αποτελεί το αναγκαίο αντιστάθμισμα στο αυξημένο κόστος της μεταφοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών στα νησιά, ενώ αποκαθιστά εν μέρει τη γεωγραφική και κοινωνική αδικία αφού οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα κοινωνικά αγαθά όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Βασικός πόρος της ζωής των νησιωτών είναι ο Τουρισμός. Μοναδική πηγή ζωής, για τους κατοίκους αλλά και τεράστιο οικονομικό έσοδο σήμερα για το Κράτος είναι ο Τουρισμός. Κατά συνέπεια, πιθανή εφαρμογή του υπό συζήτηση μέτρου της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, αφενός θα φέρει την απότομη αύξηση της τιμής των Τουριστικών υπηρεσιών της Χώρας με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του χώρου να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, και αφετέρου εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα είναι πλέον απαγορευτικό μεγάλο μέρος τουριστών να επισκέπτονται τη χώρα μας, αφού θα μπορούν να επιλέγουν οικονομικότερους και πιο προσιτούς προορισμούς , και κατά συνέπεια πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν αφού δε θα αντέχουν σε όλη αυτή την πιεστική ανταγωνιστικότητα.
Σήμερα στα νησιά του Αιγαίου ισχύουν συντελεστές Φ.Π.Α. μειωμένοι σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό όχι γιατί χρήζουν τα νησιά μας ιδιαίτερης μεταχείρισης από την Πολιτεία, αλλά κυρίως επειδή το Κράτος μέχρι στιγμής αντιλαμβάνεται την διαφορετικότητα των νησιών, σέβεται τον κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα Νόμο της Νησιωτικότητας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο από το 1981.
Σήμερα επίσης ,και συγκεκριμένα την ώρα που μειώνονται μισθοί και συντάξεις, την ώρα που επιβάλλονται σκληρά φορολογικά μέτρα και δυσβάσταχτα τέλη ακινήτων , που πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν, έρχεται η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. και η αύξηση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα με αποτέλεσμα την αύξηση τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες γεγονός που καθιστά κάθε έννοια ανάπτυξης αδύνατη.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τόσο η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ όσο και η αύξηση Φ.Π.Α. στα τρόφιμα θα είναι καταστροφική με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τα νησιά μας αλλά ομοίως και για όλη τη χώρα, αφού θα πληγεί σημαντικό μέρος της βιομηχανίας του Τουρισμού από τον οποίο η χώρα μας περιμένει πολλά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Πιστεύω ότι με τέτοια μέτρα δεν βοηθάμε ούτε στην ανάπτυξη του τόπου ούτε στην αύξηση του τουριστικού μας προϊόντος και για τους σοβαρούς αυτούς λόγους ζητάμε όχι απλά να παραμείνει ο ΦΠΑ ως έχει , αλλά να μειωθεί, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των νησιωτικών τοπικών κοινωνιών".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου