ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΑΝ ΣΠΑΝΙΑ ΠΤΗΝΑ - ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ
Τέσσερις χρυσαετοί και δύο Ορνια, πτηνά τα οποία αποτελούν είδη προς εξαφάνιση, βρέθηκαν νεκρά στην περιοχή που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA. «Δόλωμα», δύο άγρια άλογα που είχαν πυροβοληθεί...
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι θανατώσεις άγριων ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα στη χώρα μας. Μετά τις επτά αλεπούδες που βρέθηκαν νεκρές την προηγούμενη εβδομάδα στη Φθιώτιδα, χθες εντοπίστηκαν στον Νέστο δηλητηριασμένα έξι σπάνια μεγάλα αρπακτικά πουλιά, δίπλα σε δύο άγρια άλογα που είχαν σκοτωθεί με όπλο.
Οπως καταγγέλλουν έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι φορείς διαχείρισης του Νέστου και της Ροδόπης, πρόκειται για πολύ σοβαρό περιστατικό με διεθνείς διαστάσεις, αφού χρησιμοποιήθηκαν ολόκληρα μεγαλόσωμα ζώα από τα οποία τράφηκε αυξημένος αριθμός σπάνιων ειδών.
Η αυτοψία στην περιοχή συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών πουλιών, ενώ μέχρι χθες είχαν συλλεγεί τέσσερις χρυσαετοί και δύο Ορνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ορνιο είναι απειλούμενο είδος το οποίο προστατεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα ζουν πλέον λιγότερα από 30 ζευγάρια, με τα Στενά του Νέστου να φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό.
Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι από το συγκεκριμένο περιστατικό χάθηκε τουλάχιστον το 7% του συνολικού πληθυσμού του είδους στη χώρα μας. Κι όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικά χρηματικά ποσά από ευρωπαϊκούς φορείς και προγράμματα ως επιδότηση για την προστασία του σπάνιου αυτού είδους που ζει στην επικράτειά της.
Ο αριθμός των χρυσαετών παρουσιάζει σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, με 30 ζευγάρια -δηλαδή το 20% του συνολικού πληθυσμού που ζει στην Ελλάδα- να εντοπίζεται στη Θράκη.
Οι φορείς που ασχολήθηκαν με το ζήτημα επισημαίνουν ακόμη ότι το αποτρόπαιο περιστατικό έλαβε χώρα σε προστατευόμενη περιοχή η οποία είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει περίτρανα τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί κοινή πρακτική στη χώρα μας.
Στοχεύει κυρίως στην εξολόθρευση σαρκοφάγων ζώων, όπως ο λύκος και η αρκούδα, τα οποία προκαλούν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες και τα κτηνοτροφικά ζώα, ενώ κάποιες φορές χρησιμοποιείται για λόγους αντεκδίκησης ανάμεσα σε κυνηγούς και κτηνοτρόφους.
Για να εξαλειφθεί η πρώτη αιτία του φαινομένου, οι οργανώσεις ζητούν από το κράτος να αποζημιώνει τους παραγωγούς των προστατευόμενων περιοχών από τις καταστροφές που υφίστανται λόγω της ύπαρξης άγριων ζώων και να αξιοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση τα 2 εκατ. ευρώ που έχει λάβει από την ΕΕ για την προστασία των συγκεκριμένων ειδών.
Κατερίνα Ροββά
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου