Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2012

Η ΝΔ μετά το ΛΑΟΣ «καλοβλέπει» και το πατριωτικό ΠαΣοΚ

Αμφίπλευρες κινήσεις τακτικής με στόχο την αυτοδυναμία στις εκλογές

Πολλές κινήσεις καταγράφονται στη δεξιά σκακιέρα, με βάση τη στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης που επιδιώκει να κάνει πράξη ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς. Το παρασκήνιο είναι έντονο και έχει στόχο την ...
ενδυνάμωση της ΝΔ μετά τις διαγραφές των 21 βουλευτών και στην ηγεσία του κόμματος θεωρούν ότι χρειάζεται να γίνει πανστρατιά προσωπών για να «κλειδώσει» η αυτοδυναμία.

Η μετακίνηση των κκ. Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη στη Ν.Δ. που ήταν μια κίνηση διεύρυνσης προς τα δεξιά με στόχο και το κοινό του ΛΑΟΣ, οδηγεί και σε άλλες ενέργειες προς το κέντρο.

Οι ζυμώσεις είναι σε εξέλιξη και στο παρασκήνιο καταγράφεται κινητικότητα. Πολλοί στη ΝΔ αναφέρονται με εξαιρετικά θετικά σχόλια σε στελέχη άλλων κομμάτων και ξεκαθαρίζουν, πως ότι είναι να γίνει θα προχωρήσει με τη δέουσα προσοχή και μυστικότητα και στον χρόνο που πρέπει.

«Η πολιτική σπορά άρχισε. Πρέπει να περιμένουμε. Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις» λένε κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. και οριοθετούν τις «επιθετικές κινήσεις» σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και σε κάθε περίπτωση η διεύρυνση βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο των εκλογών.

Με βάση αυτή τη θεωρία, στόχος για τη ΝΔ είναι η προσέγγιση στελεχών στην περιφέρεια και ειδικά όσων, όπως λένε, «ασφυκτιούν πολιτικά». Μάλιστα, θεωρούν ότι η άνοδος της αριστεράς που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενίσχυση της Κεντροδεξιάς και τη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού μετώπου.

«Ο νέος διπολισμός θα δώσει απαντήσεις και θα οριοθετήσει την πολιτική μάχη των επομένων χρόνων». Υπό αυτήν τη βασική παραδοχή κορυφαίου στελέχους της ΝΔ, στη Συγγρού θεωρούν ότι η ιδεολογική αντιπαράθεση, υπό τη «σκιά» του νέου διπολισμού ο οποίος αρχίζει να αναδύεται λόγω και των δυο μνημονίων, ενισχύει τα σενάρια για την εκλογική διεύρυση του κόμματος.

Το πολιτικό έδαφος προετοιμάζεται αργά αλλά σταθερά για την επέκταση της εκλογικής βάσης της ΝΔ προς το πατριωτικό σκέλος του ΠαΣοΚ και την προοπτική ενσωμάτωσής τους στη ΝΔ, αφού το σχέδιο βασίζεται στην εκλογική διείσδυση στον ζωτικό χώρο του άλλου αστικού κόμματος.

Η εμφανής αδυναμία του ΠαΣοΚ όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, να συζητήσει ουσιαστικά επί της ιδεολογικής του φυσιογνωμίας, ενισχύει περαιτέρω τις εισηγήσεις για ιδεολογική πολιορκία στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Και όχι μόνο, αφού παράλληλα τροφοδοτούνται νέες συζητήσεις και για πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της κεντροδεξιάς με φιλελεύθερα χαρακτηριστικά.

«Χρειάζονται πολυσυλλεκτικά κόμματα» τονίζει ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ ο κ. Φ. Κρανιδιώτης αναφερόμενος στο ΛΑΟΣ, τονίζει πως θα διαλυθεί ή θα αυτοδιαλυθεί και όποια στελέχη αξίζουν θα απορροφηθούν από τη ΝΔ, διότι με την εκλογή του κ. Σαμαρά δεν θα χρειάζεται πλέον η ευρύτερη παράταξη ενός κόμματος διαμαρτυρίας.

Στην ηγετική ομάδα επιμένουν ότι το ΛΑΟΣ μετακινείται προς τη ΝΔ και θεωρούν ότι η διάλυση του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη εξυπηρετεί τον εκλογικό σχεδιασμό. Και αυτό, διότι όπως αναφέρουν η ΝΔ θα εξέλθει ανανεωμένη και συσπειρωμένη στον αγώνα επαναπροσέλκυσης των ψηφοφόρων που είχαν εγκαταλείψει το κόμμα.
Το ανησυχητικό για πολλά στελέχη της ΝΔ είναι η στροφή της κοινωνίας και η ιδεολογική της τοποθέτηση, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, προς τα Αριστερά. Ταυτόχρονα με προσοχή αναλύουν τη μικρή δημοσκοπική πτώση της ΝΔ που αν και διατηρεί μια στέρεη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, εξέρχεται από μια δύσκολη κοινοβουλευτική μάχη αυτή της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου, ελαφρώς τραυματισμένη.

Το παιχνίδι με τους διαγραφέντες
Σε αυτό το κλίμα, παρά τα όσα συζητούνται για τυχόν επιστροφή διαγραφέντων στη ΝΔ, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι σχετικό από την ηγεσία του κόμματος.

Με βάσει πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Βήμα», δεν αρκεί μόνο μια θετική στάση των διαγραφέντων βουλευτών κατά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτή σαφώς θα συνεκτιμηθεί, αλλά απαιτούνται και άλλες πράξεις, ώστε να πείσουν πως αξίζει να επιστρέψουν στη Ν.Δ.

Εξάλλου, είναι πάρα πολλοί βουλευτές που διαφωνούν με μια ενδεχόμενη επιστροφή των διαγραφέντων, σε αυτή τη φάση. «Τα μηνύματα που θα εκπέμψουμε είναι λάθος» λένε χαρακτηριστικά. Από την άλλη, όμως υπάρχουν διαγραφέντες που θεωρούν άκρως υποτιμητική, προσβλητική, άστοχη και λανθασμένη τη συζήτηση περί επιστροφής μετά δηλώσεων, ουσιαστικά, όπως λένε, μεταμέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου