Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Μετά το κούρεμα οι τράπεζες θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους με περίπου 30 δις ευρώ, δανεικά, που θα χρεωθεί το ελληνικό δημόσιο. Τα Ταμεία και το συνταξιοδοτικό- ασφαλιστικό σύστημα; Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι; Στον Καιάδα..
Κεφάλαια μετά τα Ταμεία, έχασαν και τα Επιμελητήρια με τον ίδιο τρόπο. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) πήρε τις καταθέσεις τους και τις έβαλε σε ελληνικά ομόλογα χωρίς καν να τα ρωτήσει. Ενώ όμως τα επιμελητήρια εμφανίζονται έτοιμα να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες, τα Ταμεία παριστάνουν τον τερματοφύλακα που τρώει κι άλλα γκολ. Κάθονται ήσυχα, ήσυχα, αποδεχόμενα τις απώλειες, ενώ τώρα η ΤτΕ απαντάει πως έτσι έπρεπε να κάνει...
Σχεδόν μηδενικά χρονικά περιθώρια έχουν πλέον οι Έλληνες συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι αλλά και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες των Επιμελητηρίων για να αντιδράσουν πριν υποστούν τρομακτικές απώλειες για τα κεφάλαιά τους και τη ζωή τους. Το «κούρεμα» προχωρά χωρίς «κόκκινες γραμμές» και άλλα «περιττά»... Ήδη πριν από αυτό ξεκίνησε η διαδικασία για περικοπή των επικουρικών συντάξεων, καθώς τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, τοποθετήθηκαν από την ΤτΕ σε ελληνικά ομόλογα τα οποία θα κουρευτούν.
Με άλλα λόγια τα Ταμεία έχουν απώλειες στα αποθεματικά τους που φθάνουν ή ξεπερνούν το 60% ενώ και τα Επιμελητήρια όπως μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό, έχουν υποστεί την ίδια μεταχείριση. Όλοι είχαν (υποχρεωτικά) καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος και όλων τα κεφάλαια επενδύθηκαν σε ελληνικά ομόλογα που κατέρρεαν την ίδια ώρα που funds και τράπεζες τα ξεπούλαγαν και αγόραζαν ασφαλιστήρια συμβόλαια CDS για να προστατευθούν ή να κερδοσκοπήσουν...
Έτσι η τρομακτική αντίθεση στην μεταχείριση των κεφαλαίων από τη μία των συνταξιούχων και από την άλλη των τραπεζών προκαλεί. Το ερώτημα εύλογο: Οι μεν τράπεζες αγόραζαν ελληνικά ομόλογα και έπαιρνα αυτοβούλως το ρίσκο (αν και είναι γνωστό ότι πιέστηκαν αφόρητα, ωστόσο οι τράπεζες το αποφάσισαν), ενώ οι συνταξιούχοι δεν είχαν ιδέα και ξαφνικά οι διοικήσεις των Ταμείων μάθαιναν ότι τα κεφάλαιά τους άξιζαν πολύ λιγότερο.
Τα κεφάλαια είχαν «επενδυθεί» από την ΤτΕ, χωρίς νν ερωτηθούν καν, όπως έχουν έστω και δειλά αποκαλύψει από καιρό αρκετοί συνδικαλιστές εκπρόσωποι σε Δ.Σ. Ταμείων. Αν αυτοί εμφανίζονταν αμήχανοι (καθώς κανείς δεν τους έδινε σημασία), οι διοικήσεις των Ταμείων σιωπούσαν. Φαίνεται πως οι μόνοι που διαμαρτύρονται έστω και τώρα, είναι οι Έλληνες έμποροι, βιοτέχνες ή και βιομήχανοι οι οποίοι όπως έγινε γνωστό έχασαν επίσης τα αποθεματικά τους.
Έτσι το ΕΒΕΑ είναι το μόνο που απέμεινε να διαμαρτύρεται έστω και με καθυστέρηση αν και θα έπρεπε να γνωρίζει νωρίτερα την τύχη των αποθεματικών του, από τις μαρτυρίες των εκπροσώπων των ταμείων αλλά και από τις ενημερώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την αξία τους.
Τώρα το ΕΒΕΑ αντιδρά το ίδιο και το Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης. Γενικώς τα Επιμελητήρια παίρνουν θέσεις μάχης εναντίον του ελληνικού δημοσίου και του κουρέματος, για να υπερασπίσουν τα κεφάλαιά τους. Κεφάλαια που αποτιμώντα σε εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με τα Ταμεία τα οποία χάνουν ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Αλλά δεν κινείται ούτε φύλλο...
Όπως έγινε γνωστό, η Τράπεζα της Ελλάδας, ενημέρωσε με επιστολή το ΕΒΕΑ ότι τα αποθεματικά, ύψους 11,94 εκ. ευρώ, έχουν επενδυθεί σε ομόλογα. Πόσο αποτιμώνται αυτά στις 19 Ιανουαρίου; Μόλις 4,3 εκ. ευρώ. Έχουν μειωθεί, δηλαδή, κατά 64% .
Τα επενδεδυμένα κεφάλαια του ΒΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ανέρχονταν σε 2 εκ. ευρώ. Από τις 19-1-2012 υπολογίζονται σε 789.012,14 ευρώ, μειώθηκαν δηλαδή κατά 61%".και πάει λέγοντας για 50 ακόμα Επιμελητήρια...
Τα επιμελητήρια, ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, έχουν υποχρέωση να διατηρούν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ, με βάση νόμο του 1997. Η μετατροπή μέρους του αποθεματικού του Επιμελητηρίου σε ομόλογα, θα μειώσει λοιπόν οριστικά την αξία τους όπως θα γίνει και με τα κεφάλαια των Ταμείων...
Τι απαντά η ΤτΕ μόνον τώρα που το θέμα παίρνει διαστάσεις εξαιτίας της αντίδρασης των Επιμελητηρίων και δη του ΕΒΕΑ; Ότι είναι υποχρεωμένη να επενδύει αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα άμεσα. Ιδού και η ανακοίνωση που εξέδωσε:
«Με αφορμή την πρόσφατη επανάληψη εσφαλμένων τοποθετήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων («Κοινό Κεφάλαιο») από την Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνονται τα παρακάτω, τα οποία άλλωστε προκύπτουν και από την απλή ανάγνωση του νόμου 2469/1997, όπως ισχύει:
Τα διαθέσιμα κεφάλαια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων («φορείς») συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου, το οποίο κατά τον νόμο αποτελεί ομάδα περιουσίας, ανήκει εξ αδιαιρέτου στους συμμετέχοντες στο Κοινό Κεφάλαιο φορείς ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους (άρθρο 15, παρ. 11, υποπαρ. β', ν. 2469/1997).
Η διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν διενεργείται ελεύθερα, αλλά αυστηρά εντός του πλαισίου που θέτει ο νόμος (άρθρο 15, παρ. 11, υποπαρ. γ', ν. 2469/1997). Σύμφωνα με τους κανόνες της διάταξης αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να επενδύει το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (σε «κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου» κατά τη διατύπωση του νόμου) και μάλιστα άμεσα.
Τέλος, είναι επίσης γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος παρέχει, όποτε ζητηθεί, κάθε πρόσφορη ενημέρωση, τόσο προς τους συμμετέχοντες σ' αυτό φορείς, όσο και προς τους ασκούντες εποπτεία.
Πέραν αυτού, κάθε εξάμηνο όλοι οι φορείς που μετέχουν στο Κοινό Κεφάλαιο λαμβάνουν γραπτή ενημέρωση για τις προσόδους από τη διαχείρισή του, ενώ οι εξαμηνιαίες αποδόσεις του χαρτοφυλακίου του Κοινού Κεφαλαίου αναφέρονται στον δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος».
Δηλαδή; Ήσασταν υποχρεωμένοι να το γνωρίζετε και ασφαλώς και δεν σας ενημέρωσα, αμέσως πριν βάλω τα λεφτά στα ομόλογα. Το έκανα έξι μήνες μετά. «Κάναμε όλοι την πάπια» και συνεχίστε έτσι, γιατί οι απόψεις σας είναι εφαλμένες...
Αλλά το ΕΒΕΑ θέλει να συνεχίσει. Έτσι σήμερα ο πρόεδρός του Κ. Μίχαλος απέστειλε εξώδικη δήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος με την οποία καλεί τη διοίκησή της να διατηρήσει στο ακέραιο τις καταθέσεις του Επιμελητηρίου και επιφυλάσσεται για κάθε δικαίωμά του για δικαστική επιδίωξη των καταθέσεών του στο ακέραιο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, η εξώδικη δήλωση απεστάλη μετά την ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι τα διαθέσιμα του ΕΒΕΑ μειώθηκαν από 11 εκατ. ευρώ σε 4,3 εκ. ευρώ, λόγω απωλειών της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, στα οποία είχαν τοποθετηθεί κατά δήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση του επιμελητηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου