Σκεπτικισμός και επιφυλάξεις εκφράζονται- χαμηλόφωνα μέχρι στιγμής- από κύκλους του ΔΝΤ για το αν τελικά ο στόχος του 120% δημόσιο χρέος για την Ελλάδα έως το 2020 είναι ρεαλιστικός και για το κατά πόσον το ποσοστό αυτό εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του.
Αν τελικά επικρατήσει η άποψη κάποιων εντός του ΔΝΤ και πολλών περισσότερων εκτός του ΔΝΤ οικονομολόγων, που υποστηρίζουν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας για να καταστεί βιώσιμο πρέπει να πέσει κατά πολύ περισσότερο από το 120% έως το 2020, αυτό θα σημάνει μία σημαντική ανατροπή των όσων δεδομένων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στο σκέλος της εφαρμογής και τελικά της αποτελεσματικότητας του PSI όσο και στην έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας που περιμένει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.
Η αφορμή για να ανοίξει αυτή η συζήτηση ήταν η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, η οποία αν και κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, εντούτοις σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν φέρεται να ανεβάζει το ποσοστό του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι και στο 128% το 2020, με τάσεις αναθεώρησης του επί τα χείρω σύμφωνα με ορισμένες απαισιόδοξες εκτιμήσεις που εδράζονται στη βαθιά ύφεση στην Ελλάδα που θα σημάνει την περαιτέρω συρρίκνωση του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας μας.
Ήδη οι πληροφορίες λένε ότι για το 2011 η εκτίμηση του ΔΝΤ για το ποσοστό του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει επιδεινωθεί από το 162% που ήταν η αρχική εκτίμηση στο 168% ως ποσοστό του ΑΕΠ ως συνέπεια της αιτίας που προαναφέρθηκε: δηλαδή της ύφεσης και της συρρίκνωσης του ετήσιου ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, που το PSI εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του να "ξεφεύγουν" επικίνδυνα, το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη η ΕΚΤ να δεχθεί την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες πάντως λένε ότι η πρόταση της ΕΚΤ να μην δεχθεί μείωση στην αξία των ομολόγων της αλλά να διανείμει τα κέρδη στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ούτως ώστε αυτές με τη σειρά τους να τα μεταβιβάσουν στην Ελλάδα υπό μορφή δανεισμού, φέρεται μέχρι στιγμής να μην ικανοποιεί το Ταμείο.
Το συμπέρασμα είναι ότι λίγες εβδομάδες πριν από το "σημείο μηδέν" για την Ελλάδα, πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρότινος ανατρέπονται και- μετά την ψήφιση του επώδυνου πακέτου μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο- η "μπάλα" έχει φύγει πλέον από τα πόδια της Ελλάδας.
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου