Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2012

Θέατρο Πελεγρίνη για την κατάληψη

Την επόμενη μέρα των θλιβερών επεισοδίων έφτασαν στον Αρειο Πάγο τα δύο έγγραφα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα οποία αναφερόταν ότι γινόταν κατάληψη στη Νομική και ζητούνταν η φύλαξη των κτιρίων. Δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση, ούτε καν τηλεφωνικά ή με φαξ, διαβεβαιώνει ο εισαγγελέας ΑΠ, Ιω. Τέντες...


Την επομένη των θλιβερών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, ειδοποιήθηκε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι γινόταν κατάληψη στη Νομική Σχολή και ότι υπήρχε αίτημα φύλαξης των κτιρίων του Πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εισαγγελέας ΑΠ Ιω. Τέντες, γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα 13-2-12, την επομένη των γεγονότων, έφθασαν στις 2.30 μ.μ. στην Εισαγγελία ΑΠ δύο έγγραφα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο υπογεγραμμένα από τον πρύτανη Θ. Πελεγρίνη.

Τα δύο έγγραφα απευθύνονταν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή (και προβλεπόταν κοινοποίηση στον εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε και στον αρχηγό ΕΛ.ΑΣ Ν. Παπαγιαννόπουλο) κι ενώ φέρονται να συντάχθηκαν στις 9 και 10-2-12, «έφυγαν» από το Πανεπιστήμιο (τουλάχιστον προς την Εισαγγελία ΑΠ) στις 13-2-12, όπως προκύπτει και από τους αριθμούς πρωτοκόλλου του Πανεπιστημίου (1112010181 & 1112010182/13-2-12) που είναι τυπωμένοι στο ξεκίνημά τους.

Η Εισαγγελία ΑΠ δεν γνωρίζει αν το Πανεπιστήμιο είχε στείλει πριν από τα επεισόδια τη σχετική ειδοποίηση στο υπουργείο ή στις αστυνομικές αρχές και διαβεβαιώνει ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν ειδοποιήθηκαν από κανέναν ούτε καν τηλεφωνικά ή με φαξ, όπως είχε γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν.

Στο πρώτο έγγραφο, με ημερομηνία 9-2-12, ο πρύτανης γνωστοποίησε ότι εν όψει της γενικότερης κατάστασης, το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναβάλει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το τριήμερο 10-12/2/12 και ζητούσε από τον υπουργό (με κοινοποίηση σε εισαγγελέα ΑΠ και αρχηγό ΕΛ.ΑΣ) να γίνουν όλες οι δέουσες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κτιρίων του Πανεπιστημίου.

Στο δεύτερο έγγραφο με ημερομηνία 10-2-12 (και ίδιους αποδέκτες και κοινοποίηση) ο πρύτανης ενημέρωνε ότι έγινε κατάληψη της Νομικής από άγνωστους φοιτητές, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη του ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού). Στο ίδιο έγγραφο γνωστοποιούσε ότι από τις υπάρχουσες μέχρι τότε πληροφορίες, δεν προέκυπτε ότι διαπράττονταν καταστροφές στην περιουσία του Πανεπιστημίου ή άλλες ενέργειες οι οποίες προκαλούσαν ζημιές στη δημόσια περιουσία κ.λπ., προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το Πρυτανικό Συμβούλιο, πάντως, αδυνατεί, για λόγους αντικειμενικούς, να έχει πρόσβαση στο κτίριο της Νομικής Σχολής».

Eπισήμανση
Επίσης ενημέρωνε το υπουργείο ότι από τις 10 έως και τις 12-2-12 (Κυριακή βράδυ) δεν υπήρχαν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στο κτίριο εργασίες εκπαιδευτικής και ερευνητικής φύσης. Η επισήμανση αυτή σήμαινε ότι δεν υπήρχε παράνομη παρεμπόδιση μαθημάτων κ.λπ.

Η μη ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών απέβη καθοριστική και μοιραία για όσα επακολούθησαν, αφού προέκυψε από τις αστυνομικές έρευνες ότι το κτίριο της Νομικής χρησιμοποιήθηκε ως παρασκευαστήριο βομβών μολότοφ και ως ορμητήριο για επεισόδια και καταστροφές.

Σε επικοινωνία που είχε με το «Εθνος» ο κ. Πελεγρίνης υποστήριξε ότι επιχείρησε να αποστείλει με υπάλληλο του Πανεπιστημίου Αθηνών την αλληλογραφία προς τον Αρειο Πάγο το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Οπως τόνισε, «στο κτίριο υπήρχε μόνο ο φύλακας».

Επιστολή Διαμαντοπούλου προς πρύτανη
Ενημέρωση για ευθύνες και ζημιές ζητεί η υπουργός

Ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν για την αποτροπή της κατάληψης της Νομικής Σχολής και εν συνεχεία τη λήξη της, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τους ταραξίες, ζήτησε χθες, με επιστολή της προς τον πρύτανη του ιδρύματος Θεοδόση Πελεγρίνη η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

«Σχετικά με την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής και τα όσα επακολούθησαν, παρακαλώ να με πληροφορήσετε εγγράφως σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προέβη η Πρυτανική Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σε εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, για την ασφάλεια ανθρώπων και εγκαταστάσεων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την αποτροπή της γενόμενης κατάληψης ή της εν συνεχεία άρσης αυτής» αναφέρει στην επιστολή της η κ. Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός ζητάει ακόμη να της κοινοποιήσουν έκθεση ειδικών ή εμπειρογνωμόνων για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν και το κόστος αποκατάστασής τους, καθώς επίσης και για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της σχολής (απώλεια διδακτικών ωρών, παρακώλυση επιστημονικού έργου κ.ά.) που επέρχονται ως συνέπεια της κατάληψης και των ζημιών.

Τα στοιχεία αυτά, καταλήγει η υπουργός Παιδείας, «είναι αναγκαία για την κατ' αρχήν πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού, ο οποίος για μια ακόμη φορά θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό, ιδιαίτερα μέσα σε αυτήν τη συγκυρία».

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Δεν υπήρξε ποτέ αίτημα εκκένωσης του κτιρίου

Επιμένει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έλαβε αίτημα επέμβασης και γι' αυτό δεν εκκένωσε τη Νομική Σχολή πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής. Την ανακοίνωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη, που ανέφεραν ότι «η Νομική αποτέλεσε κατασκευαστήριο μολότοφ και ορμητήριο βανδάλων». «Στην ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν καταγγελθεί ή πιστοποιηθεί συγκεκριμένα στοιχεία», είναι η απάντηση του Αρχηγείου.

Οπως αναφέρεται, τρεις επιστολές του πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών περιήλθαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην Ελληνική Αστυνομία.

Στην πρώτη, της 10ης Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέβαλε όλες τις εκδηλώσεις του διημέρου 10-12 Φεβρουαρίου και ζητείται γενικώς η προστασία των κτιρίων του Πανεπιστημίου. Στη δεύτερη, την επόμενη μέρα, 11 Φεβρουαρίου, αναφέρονται πληροφορίες ότι η Νομική έχει καταληφθεί από άγνωστους φοιτητές, καθώς και ότι από τις πληροφορίες δεν προέκυπτε η διάπραξη καταστροφών στην περιουσία του Πανεπιστημίου ή άλλες ενέργειες που προκαλούν ζημιές στη δημόσια περιουσία. Στην τρίτη, το μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου, επισυνάπτεται ηλεκτρονικό μήνυμα του κοσμήτορα προς την πρυτανεία, ότι υπάρχουν πληροφορίες για κάποιες ζημιές και φθορές μέσα στο κτίριο της Νομικής Σχολής.

«Από τις παραπάνω επιστολές πουθενά δεν προκύπτει ότι τελούνται οι οποιεσδήποτε αυτεπάγγελτα διωκόμενες αξιόποινες πράξεις στον χώρο της Νομικής και μάλιστα στο πλαίσιο του αυτοφώρου, έτσι ώστε να προκύπτει υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας να επέμβει», λέει η ΕΛ.ΑΣ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου