Στην κρίσιμη συμφωνία της ευρωζώνης για την Ελλάδα αναφέρονται, κατά κύριο λόγο, τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα χαρακτηρίζουν ως «σανίδα σωτηρίας» της Ελλάδας τη συμφωνία που βοηθά τη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, τονίζοντας ότι ως αντάλλαγμα οι υπουργοί της ευρωζώνης ζητούν σκληρά μέτρα λιτότητας και την αυστηρή επιτήρηση της χώρας....
«Οι υπουργοί της Ευρωζώνης στηρίζουν την ύψους 130 δισ. ευρώ διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο BBC.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για μία κρίσιμη δεύτερη διάσωση για την χρεωμένη Ελλάδα» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης.
«Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει λύση στις άμεσες οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτιμούν αναλυτές, αλλά μοιάζει δύσκολο να αναβιώσει την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας» προσθέτει, ενώ αναφέρεται στις μαραθώνιες συνομιλίες, καθώς και στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι η συμφωνία «σημαίνει βαθύτερες περικοπές δημόσιων δαπανών από αυτές που η Ελλάδα είχε υπολογίσει».
«Υπήρξε συμφωνία με την Ελλάδα έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» αναφέρει ο Guardian, παρακολουθώντας «ζωντανά» την κρίση στην Ευρωζώνη.
«Η Ευρωζώνη καταλήγει σε συμφωνία τελευταίας στιγμής για τη διάσωση της Ελλάδας» γράφουν οι βρετανικοί Times.
«Η συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, με αντάλλαγμα την αυστηρή επιτήρηση της Αθήνας, ήρθε μετά από 12 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια των οποίων ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, λειτούργησε ως ενδιάμεσος ανάμεσα σε υπουργούς και όσους διαπραγματεύονταν εκ μέρους ιδιωτών πιστωτών», τονίζει.
Οι New York Times γράφουν: «Η Ευρώπη συμφωνεί σε νέα διάσωση για να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία». Και συνεχίζουν: «Η Ελλάδα εξασφάλισε τελικά το δεύτερο τεράστιο δάνειο νωρίς την Τρίτη, όταν οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να τη σώσουν από τη χρεοκοπία, με αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας και σκληρούς όρους».
«Η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προλαμβάνει τη χρεοκοπία» τονίζει η Washington Post.
«Επειτα από μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να δώσουν στη χώρα ένα δεύτερο, τεράστιο πακέτο διάσωσης - 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων - σε αντάλλαγμα για σκληρά μέτρα λιτότητας», αναφέρει η εφημερίδα.
Κύρια είδηση αποτελεί το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, τα οποία υπογραμμίζουν πως με το πακέτο αυτό μπορεί να μειωθεί το χρέος της χώρας κοντά στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν θετική τη συμφωνία και για την αυστραλιανή οικονομία, αλλά εκφράζουν σκεπτικισμό εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν
συμφωνηθεί.
Η είδηση της συμφωνίας είχε θετικό αντίκτυπο και στις συναλλαγές του αυστραλιανού χρηματιστηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου