Δύσκολη η συστέγασή τους - Πολιτική πρωτοβουλία εξετάζει η κυρία Κατσέλη
Τις δυνατότητες δημιουργίας κοινοβουλευτικής ομάδας ανεξαρτήτων εξετάζουν οι 22 διαγραφέντες του ΠαΣοΚ (εν αναμονή της τύχης των εννέα που καταψήφισαν θεμελιώδη άρθρα του μνημονίου αλλά παραμένουν προς το παρόν στην ΚΟ του κόμματος)....
Αυτό είναι ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα της ψήφισης του μνημονίου, για την επαλήθευση του οποίου όμως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ζήτημα του κανονισμού της Βουλής, ο οποίος σύμφωνα με μία ερμηνεία προϋποθέτει πως κάθε ΚΟ θα πρέπει να εκπροσωπεί κάποιο κόμμα, οπότε θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία κομματικού σχηματισμού.
Οι σχετικές παράγραφοι του άρθρου 15 του κανονισμού αναφέρουν:
«1. O ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε δέκα (10).
2. O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας».
Πιθανολογείται πάντως ότι σε περίπτωση σχηματισμού μίας τέτοιας ΚΟ, άτυποι επικεφαλής (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι) θα είναι η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Χ. Καστανίδης.
Δεν τα βρήκαν για κοινή στάση
Οι συζητήσεις για τις ενέργειες των διαγραφέντων από το ΠαΣοΚ ήταν πάντως συνεχείς κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριήμερου. Ειδικότερα, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση περίπου 15 στελεχών, μεταξύ των οποίων οι υπογράφοντες τη δήλωση αποχής από την ψηφοφορία (κκ. Χ. Καστανίδης, Λ. Μίχος, Η. Θεοδωρίδης, Α. Τριανταφυλλόπουλος και οι κυρίες Κυριακή Τεκτονίδου και Μαρία Κυριακοπούλου), αλλά και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι εναλλακτικές επιλογές, σε πρώτο στάδιο κατά την ψηφοφορία της Κυριακής, οι κυρίες Κατσέλη και Ξενογιαννακοπούλου προσπάθησαν να πείσουν του υπολοίπους να προσέλθουν στην Βουλή και να καταψηφίσουν το νέο μνημόνιο.
Εκ του αποτελέσματος έγινε σαφές ότι δεν επήλθε συμφωνία και το γεγονός αυτό αποτελεί βάση για το συμπέρασμα όσων υποστηρίζουν ότι ο σχηματισμός ενός νέου πολιτικού σχηματισμού με τη συμμετοχή όλων των διαγραφέντων από το ΠαΣοΚ, είναι μάλλον απίθανη και πάντως εξαιρετικά δυσχερής.
Πιο κοντά η Λούκα στην πολιτική πρωτοβουλία
Διαφαίνεται όμως ότι η κυρία Λούκα Κατσέλη βρίσκεται πιο κοντά στην ιδέα της ανάληψης μίας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας, με στόχο την προσέγγιση παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ.
Δεν μοιάζει να υφίσταται πάντως το ίδιο εμπόδιο για τον συντονισμό της κοινοβουλευτικής παρουσίας των ανεξάρτητων προερχόμενων από το ΠαΣοΚ.
Με βάση όλες τις μέχρι στιγμής διαγραφές και αποχωρήσεις βουλευτών, οι ανεξάρτητοι της Βουλής φθάνουν τους 63 ( τέσσερις της Δημοκρατικής Αριστεράς, 4 της Δημοκρατικής Συμμαχίας και 55 ανένταχτοι, πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ, της ΝΔ και του ΛαΟΣ.
Τα αθροίσματα αυτά, ενδέχεται να αποτυπώσουν και τους συσχετισμούς για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το αντιμνημονιακό μέτωπο εντός Κοινοβουλίου αριθμεί περί τους 100 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΠαΣοΚ και πρώην ΝΔ) και οι υπερψηφίσαντες του μνημόνιο έφθασαν τους 199. .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου