Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2012

Εμφιαλωμένος καρκίνος...

Εμφιαλωμένες καρκινογόνες ουσίες πιθανότατα να πίνουν όσοι προτιμούν να αγοράζουν νερό σε μπουκάλια.

Τέτοιες επικίνδυνες ουσίες δεν αποκλείεται να περιέχει επίσης και το νερό που πωλείται σε εκατοντάδες σημεία με κερματοδέκτες.

Νερό που προτιμά μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού.

Μιά από αυτές τις καρκινογόνες ουσίες είναι το εξασθενές χρώμιο το οποίο έχει εντοπιστεί σε ελληνικά εμφιαλωμένα νερά, που εισάγονται και διακινούνται και στην Κύπρο.

Γι’ αυτό και το Τεχνολογικό Πανεπιστημίο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), αποφάσισε να προχωρήσει σε έρευνα στην Κυπριακή αγορά και άρχισε να λαμβάνει δείγματα τόσο από ελληνικά, όσο και κυπριακά και άλλα εμφιαλωμένα νερά, για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν κάποια που απειλούν άμεσα τη δημόσια υγεία.

Κι αυτό δεδομένου ότι οι χημικές ενώσεις που περιέχονται στο εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

Νομοθετική τρύπα
Ο πιό ανησυχητικός παράγοντας που επικρατεί στο εμπόριο νερού και εντόπισε έρευνα του ikypros, είναι η απουσία νομοθεσίας η οποία να προβλέπει τη διενέργεια ειδικών αναλύσεων εντοπισμού αυτής της καρκινογόνου ουσίας.

Η νομοθεσία, δήλωσε στο ikypros η διευθύντρια του Κρατικού Χημείου Πόπη Κανάρη, δεν επιβάλλει συγκεκριμένο έλεγχο για εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου.

Γι’ αυτό και δεν έχουν καθοριστεί ανώτερα όρια για την περιεκτικότητα του στο πόσιμο νερό.
Η νομοθεσία που είναι ευρωπαϊκή και ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε. Ε., προβλέπει και επιβάλλει έλεγχο για ολική περιεκτικότητα του νερού σε χρώμιο.

Επομένως, διευκρίνησε η κ. Κανάρη, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο ένα δείγμα νερού που φτάνει στο Κρατικό Χημείο για ανάλυση, περιέχει πέραν του επιτρεπτού ορίου εξασθενές χρώμιο, επειδή στην ολική ποσότητα χρωμίου συμπεριλαμβάνεται και η ποσότητα που περιέχει το δείγμα σε τρισθενές χρώμιο, το οποίο είναι ακίνδυνο για την υγεία.

Εν δυνάμει καρκινογόνα
Έχουν γίνει προσπάθειες, τόνισε η κ. Κανάρη, όπως αυτή η επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, τρύπα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αντιμετωπιστεί με νομοθετική τροποποίηση.

Ειδικά το Κρατικό Χημείο έχει εγείρει θέμα για τροποποίηση, προσθέτει η διευθύντρια του, αλλά μέχρι στιγμής δεν επετεύχθη.
Αποτέλεσμα είναι, όλα τα νερά που κυκλοφορούν στην αγορά να μην αποκλείεται να είναι εν δυνάμει καρκινογόνα.

Από φράγματα
Μικρότερη αλλά όχι μηδενική, είναι η πιθανότητα να περιέχεται η συγκεκριμένη επικίνδυνη ουσία στο νερό που προμηθευόμαστε από την υδατοπρομήθεια. Από φράγματα και αφαλάτωση.

Εξηγώντας αυτή τη διαφορά του νερού της υδατοπρομήθειας από το εμφιαλωμένο νερό ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ελέγχου της Ποιότητας Νερού του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Κύρος Σαββίδης, ανέφερε ότι τα επιφανειακά νερά που ρέουν στα ποτάμια και τα ρυάκια, δεν περνούν μέσα από στρώματα εδάφους πλούσια σε χρώμιο, σε αντίθεση με όσα προέρχονται από υπόγειες πηγές τα οποία διαπερνούν στρώματα υπεδάφους πλούσια στην συγκεκριμένη χημική ουσία.

Από αφαλάτωση
Επίσης το νερό που προέρχεται από τις μονάδες αφαλάτωσης δεν μπορεί να περιέχει τη συγκεκριμένη καρκινογόνο ουσία, αφού λαμβάνεται από τη θάλασσα και επομένως δεν διαπερνά στρώματα εδάφους με χρώμιο. Ακόμα και να περιέχει ορισμένες επικίνδυνες ουσίες, αυτές αφαιρούνται όταν το θαλάσσιο νερό περνά μέσα από διάφορες ειδικές μεμβράνες για να καταστεί πόσιμο.
ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου